Ciasto Kinder Pingui

Wielokrotnie podziwiałam to ciasto w internecie, ale dopiero wizyta mojej koleżanki, która podobnie jak ja jest fanką czekolady, zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu ; ) Idealny wypiek dla wszystkich miłośników batonika Kinder Pingui, zaręczam, że taka porcja zadowoli nawet największego fana ; ) Osobiście jestem nieobiektywna, bo już przed upieczeniem to ciasto skradło moje serce.. ; ) Polecam!!!


Ciasto Kinder Pingui
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka ( w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao

Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas miksując, do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka, nadal ubijając. Dalej wlać olej i mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić w formie na 10 min., po tym czasie nożem oddzielić biszkopt od obręczy tortownicy i studzić biszkopt na kuchennej kratce.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy i cukier puder. Mascarpone zmiksować, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać szpatułką.

Opcjonalnie w bardzo upalne dni, aby dodatkowo usztywnić krem można skorzystać z żelatyny. Zalać ją niewielką ilością wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać łyżkę śmietanowej masy, wymieszać i dodać do pozostałej masy, szybko mieszając.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składnik i całość rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać i przestudzić.

Gotowy biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować połową kremu, polać cienką warstwą czekoladowej polewy i schować na kilka minut do zamrażarki. Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem. Całość oblać resztą czekoladowej polewy i schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego : )


Ciasto ala kinder pingui

Ciasto a la kinder pingui
 


Ciasto jak kinder pingui

Komentarzy: 46

  1. 3 marca 2015 / 9:31

    Ja też przymierzam się do tego ciasta!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:50

      Polecam jest pyszne 🙂

  2. 3 marca 2015 / 16:26

    O kurcze, uwielbiam ten batonik;) myśl o tym, że można zrobić całe ciasto jest świetna;D już wiem, co będę piec w ten weekend;) Dzięki;)

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:49

      Gorąco polecam 🙂

  3. 3 marca 2015 / 16:54

    Ja nie dodaję żelatyny do kremu na bazie śmietanki i mascarpone uważam to za zbędne. Ciasto wygląda na mega pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:49

      Z żelatyną zdecydowanie więcej pracy, ale zależało mi, aby masa szybciej stężała 🙂 Oczywiście można pominąć, a ciasto rzeczywiście pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:50

      Dziękuję 🙂

  4. Asia
    3 marca 2015 / 21:51

    Wygląda przepysznie, w sobotę będę piekła! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 23:31

      Smacznego 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 23:31

      Zapraszam! 😀 Nawet kawę zrobię do tego 😀

  5. Ibasz
    3 marca 2015 / 23:50

    Pychota!!!!!!!!!!!!!! 😀

    • Marta
      Autor
      4 marca 2015 / 0:05

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Ala
    4 marca 2015 / 0:39

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2015 / 0:13

      Dziękuję i zaręczam, że smakuje równie pysznie 🙂

  7. Kasia
    4 marca 2015 / 16:05

    Od wczoraj o nim śniłam i nie wytrzymałam, więc pobiegłam do sklepu po składniki … na razie czeka w lodówce, ale zapowiada się pysznie!!!!!

    • Marta
      Autor
      6 marca 2015 / 0:13

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2015 / 0:15

      Dziękuję i polecam 🙂

  8. amela
    10 marca 2015 / 0:41

    Wygląda przepysznie! Poproszę o kawałek!

    • Marta
      Autor
      10 marca 2015 / 23:40

      Proszę się częstować 😀

  9. Ilawianka
    17 marca 2015 / 10:44

    Bardzo nam smakowało, choć podwoiłam ilość polewy, bo coś mało dla mnie było…:)

    • Marta
      Autor
      17 marca 2015 / 19:12

      Podwójna polewa.. pycha 😀

  10. Asia-Babeczka
    17 marca 2015 / 12:42

    Pysznie:)

    • Marta
      Autor
      17 marca 2015 / 19:12

      Bardzo się cieszę że smakowało 🙂

  11. Hania85
    17 marca 2015 / 23:42

    Od teraz moje ulubione, dzięki za przepis.

    • Marta
      Autor
      18 marca 2015 / 23:46

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  12. Michał
    25 marca 2015 / 20:17

    udalo sie super, dzieki!

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:32

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

  13. Magda
    2 czerwca 2015 / 13:48

    Właśnie wstawiłam biszkopt. Do piekarnika ale dodałam pół łyżki kakao więcej bo wiadomo łyżka łyżce nie równa a moje wyglądało blado . Zapowiada sie pysznie dam znać jak jutro spróbuje

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 9:32

      To prawda, dobre kakao to podstawa 🙂 Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu 🙂

  14. JA
    29 czerwca 2015 / 18:46

    Zapowiadało się pysznie! Nie wiem co z tego wyjdzie bo jak zaczęłam miksować mascarpone to się zważył…. całe ciasto wstawiłam już do lodówki i nie wiem co za twór wyjdzie …. Mam pytanie co robić jeśli zważy mi się śmietana lub serek? Można to jakoś uratować?

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 20:16

      Niestety taką zważoną masę trudno odratować… Można spróbować ustawić misę z masą (najlepiej stalową) w garnku z gorącą wodą i trzepaczką rozbić grudki. Ale nie próbowałam tego konkretnie w przypadku tej masy, więc nie wiem, czy tutaj by się sprawdziło… 😉

  15. 13 września 2015 / 15:41

    Dzis zrobilam ciasto jest super😁takie lekkie

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:56

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  16. Irena
    31 października 2015 / 19:49

    Witam 😁I kolejny raz ciacho zrobione 😁😁😁

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2015 / 2:19

      Super! Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu 🙂

  17. Milena
    17 listopada 2015 / 2:16

    Pyszne ciacho! wszyscy goscie zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:14

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  18. Malwina
    29 października 2016 / 18:11

    Bardzo dobre ciacho 🙂 super przepis i kolejny z Twojej strony który mnie nie zawiódł 🙂 całą rodzinę obdarowałam już przepisem na panią walewską a to na pewno dołączy do kolekcji 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:02

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  19. Marlena
    9 grudnia 2016 / 22:28

    Ciasto jesy pyszne dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:50

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  20. Ilona
    2 marca 2018 / 18:23

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:48

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 16 =