Słodkie warsztaty z Pawłem Małeckim


IMG_4927

W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Mistrzem Polski Cukierników – Pawłem Małeckim. Spotkanie odbyło się w Studiu Cook Up w Warszawie, które specjalnie na tę okazję zostało przystrojone w słodkie smakołyki i zdjęcia wypieków, przygotowanych przez Pawła. Całość zdecydowanie zachęcała do pieczenia i skosztowania tych pyszności ; ) Nie muszę chyba wspominać o mojej sympatii do prowadzącego, którego zawsze chciałam poznać, odkąd w jednym z wywiadów przeczytałam, że jego ulubionymi wypiekami są te na bazie czekolady… ; )


IMG_9711


IMG_9758


IMG_0347


IMG_9781


IMG_9744

Zanim przystąpiliśmy do pracy, pani Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska zaprezentowała nam krótką prezentację przypominającą początki współpracy Pawła Małeckiego z duetem Pascal i Okrasa. Dodatkowo poznaliśmy interesujące ciekawostki na temat poglądów Polaków dotyczących pieczenia ciast w domu. Czy wiecie, że aż co drugi badany uważa, że każda kobieta powinna umieć upiec ciasto? ; )


IMG_9836

Po tym wprowadzeniu zajęliśmy stanowiska i Mistrz Paweł określił cel naszej pracy ; ) Do przygotowania mieliśmy deser czekoladowy z gorącymi malinami. To co najbardziej mi się spodobało to jego podział na elementy składowe, które z powodzeniem mogą stanowić bazę/dodatek do innych wypieków: biszkopt czekoladowy bez mąki, mus czekoladowy, sos z gorących malin oraz migdałowa kruszonka. (Paweł wspomniał, że zawsze ma pod ręką kilka słoiczków różnego rodzaju kruszonek w razie nagłej potrzeby… i jak tu go nie lubić?! ; )


IMG_9845


IMG_9690


IMG_0003


IMG_9999


IMG_0024


IMG_0077


IMG_0121


IMG_0134


IMG_0336

Każdy etap przygotowania został nam szczegółowo pokazany przez prowadzącego, a później odtwarzaliśmy całość w mniejszych grupach. Okazuje się, że podstawą sukcesu jest dokładność. Dobry cukiernik musi być jak aptekarz i z ogromną precyzją odmierzać wszystkie składniki, a reszta na pewno się ułoży ; )
Więcej kreatywności możemy za to wykorzystać przy dekoracji naszych wypieków. Paweł pokazał nam jak tworzyć czekoladowe ozdoby, przygotowaliśmy m.in. miseczki do naszego deseru. Dowiedziałam się również jak powinniśmy prawidłowo temperować czekoladę.


IMG_0206


IMG_0241

Efekt naszych wspólnych działań był po prostu pyszny ; ) Deser zawierał w sobie wszystko to, co lubię najbardziej i jak zawsze powtarzam, czy istnieje lepsze połączenie niż czekolada i maliny? ; )


IMG_0298


IMG_0291

Na koniec spotkania czekała na nas kolejna niespodzianka – książka Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” (z osobistą dedykacją! ), która wraz z Lidlem została przygotowana dla wszystkich fanów domowych wypieków ; ) Będziecie mogli ją zdobyć w sklepach Lidl już od jutra, a słodkich książek jest aż milion! Osobiście jestem nią oczarowana, część przepisów już znam, ale reszta kusi mnie intensywnie i jedynym problemem jest to od czego powinnam zacząć… Apetyczne zdjęcia nie ułatwiają sprawy ; ) Pewnie padnie na coś czekoladowego…


cukiernia lidla


IMG_0365


IMG_0380


IMG_0384

 

Organizatorom bardzo dziękuję za możliwość udziału w tym wspaniałym spotkaniu oraz za zdjęcia wykorzystane do przygotowania fotorelacji. Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja upiec wspólnie coś pysznego ; )

Komentarzy: 24

  1. Jagoda
    27 lutego 2015 / 12:11

    Czy Ty nie masz za dobrze!? 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:45

      Cóż mogę powiedzieć… 🙂

  2. Inga
    27 lutego 2015 / 12:51

    Ten Pan zawsze wydawał mi się sympatyczny w tv i widzę, że się nie pomyliłam 😀

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:46

      O tak! jest jeszcze sympatyczniejszy niż w telewizji 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:46

      Zdecydowanie tak 🙂

  3. 27 lutego 2015 / 16:28

    Wygląda na fajną zabawę, tylko pozazdrościć. A ksiązkę na pewno „zdobędę” bo często robię zakupy w lidlu 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:46

      Polecam, książka jest super 🙂

  4. Ania
    27 lutego 2015 / 19:16

    Super sprawa z takim spotkaniem, wasz deser wyglada swietnie i pysznie.

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:46

      Był bardzo efektowny i pyszny 🙂

  5. isia87
    27 lutego 2015 / 19:34

    Ale masz fajnie! o książkę na pewno powalczę, ale to już nie to samo co z autografem ;PP

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:47

      Autograf bezcenny 🙂

  6. 27 lutego 2015 / 19:45

    Świetna relacja, prawie jakbym była z Wami 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:47

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. 27 lutego 2015 / 20:41

    Wow ale tam pięknie! jutro idę na zakupy, bo muszę mieć tą książke!!!

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 21:47

      🙂

  8. 27 lutego 2015 / 21:34

    dziołchaaaaaaa, no zazdroszczę Ci 😉
    naprawdę, choć ja do słodyczy nieee, czasem coś tam ukręcę, ale to i tak jest nic….fajny post!

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2015 / 12:05

      Dziękuję 🙂 może po takich warsztatach przeszłabyś na słodką stronę mocy 😀

  9. amela
    27 lutego 2015 / 22:31

    Wow, super spotkanie! Zazdroszczę!
    PS. Cool outfit!

  10. Kasia
    28 lutego 2015 / 0:07

    Uwielbiam go i jego przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2015 / 17:56

      Było genialnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 18 =