Owsiane ciasteczka należą do moich ulubionych, chyba dlatego, że ich przygotowanie jest bardzo szybkie, dodatki można zmieniać za każdym razem, a do tego długo zachowują świeżość. Tym razem zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przetestować przepis wykorzystujący masło. Dietetycznie pewnie nie wyszło, ale smacznie już owszem ; ) Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepsze towarzystwo do naturalnego jogurtu w ramach drugiego śniadania. Polecam! : )
Składniki (około 20 sztuk):
- 200 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki migdałów (w płatkach)
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Przepis pochodzi z książki „The best of America’s Test Kitchen 2009” z moimi drobnymi zmianami ; )
domowe ciasteczka owsiane smakują najlepiej!
Autor
W zupełności się zgadzam 🙂
przeginasz, koleżanko, także tego…upominam Cię;p
<3
Autor
🙂
Genialne!
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Owisiane ciasteczka sa najlepsze i najzdrowsze, dzieci sie zajadaly dzieki.
Autor
Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu, cieszę się, że ciasteczka smakowały 🙂
Ty to wiesz jak kusić, a owsiane ciacha również darzę wielką miłością 😛
Autor
Mam podobnie, z ciasteczek najbardziej lubię owsiane 🙂
PYCHA!
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pyszne ciasteczka! równie smaczne także z orzechami włoskimi, polecam wszystkim 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂 z orzechami również muszą być pyszne 🙂
Nasze ulubione ciasteczka owsiane!!! Robiłam już kilka razy 🙂 Ostatnio od siebie dodałam kakao i skórkę pomarańczową 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 w czekoladowej wersji również uwielbiam 🙂
Czy można zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie jakąś inną, zdrowszą? Mam w domu coś takiego: https://www.e-piotripawel.pl/towar/maka-gryczana-pelnoziarnista-bio/266809 – wpłynie na smak/konsystencję?
Autor
Na pewno wpłynie na smak, bo mąka gryczana jest bardzo charakterystyczna (przynajmniej dla mnie; ), jest też bardziej sypka, więc trudno mi na oko powiedzieć jakich proporcji powinnaś użyć … ważne żeby ciasteczka się lepiły 🙂
Ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji?
Autor
Ok. 20 sztuk 🙂
Ciasteczka genialne 🙂 Robiłem je już kilka razy i za każdym wychodzą super 🙂 Zamiast mąki pszennej dodaję gryczaną, trochę płatków z amarantusa i dużo rodzynek – wypas 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 modyfikacje zawsze mile widziane 🙂