Ostatnio przekonuję się do rybnych dań, więc jak tylko koleżanka poleciła mi filety w paprykowym sosie wiedziałam, że będzie smacznie. Do przygotowania ryby używam papieru do smażenia (zwykły papier do pieczenia również się sprawdza), dzięki czemu możemy smażyć ją na patelni bez dodatku tłuszczu. Danie automatycznie jest zdrowsze i mniej kaloryczne, więc bez wyrzutów sumienia mogę zjeść później kawałek ciasta… : D Polecam.
Składniki :
- 3-4 filety z ulubionej ryby (ostatnio bardzo zasmakował mi sandacz ; )
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, koperek, sok z cytryny do smaku
Papryki umyć, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż skórka zbrązowieje. Przełożyć paprykę do garnka, przykryć i ostudzić. Po tym czasie obrać ją, usunąć nasiona i zmiksować blenderem, dodając olej, sól, czosnek, sól i pieprz. Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na papierze ok. 4-5 minut z każdej strony. Podawać z koperkiem.
Smacznego : )
nooo, to musiało pachnieć, do tego pieczona papryka, fantastyczna, uwielbiam tak, jakby inaczej smakowała, bardziej…….:)
no i buziak za TO miejsce na kawałek ciasta, hahahahah :*
Autor
Ja to z papryką biorę wszystko w ciemno 😀 a kawałek ciasta.. nie odmówię nigdy 🙂
Prosto i smacznie. Bardzo ciekawy przepis.
Pozdrawiam
http://slodkieokruszki.blox.pl
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Uwielbiam rybę w każdej postaci, chętnie sprawdzę taki przepis 🙂
Autor
Polecam 🙂
Sos paprykowy bardzo smaczny, ale rybkę zrobiłam w panierce.
Autor
Na pewno było równie smacznie 🙂
Bardzo dobre, a próbowałaś kiedyś sos paprykowy z pomidorami?
Autor
Sosu jeszcze nie, ale robiłam zupę krem pomidorowo paprykowy i była pyszna 🙂
fajny sosik do rybki, paprykowego jeszcze nie jadłam.
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Pycha super przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂