Dania z makaronem (zwłaszcza te zapiekane ; ) należą do naszych ulubionych. Tym razem przedstawiam Wam wersję, do której możecie dodać wszystko, co zalega Wam w lodówce, czy zamrażarce i w efekcie otrzymać pyszny i pożywny obiad. Polecam!!!
Składniki :
- 300 g makaronu np. świderki
- 1 duży lub 2 małe filety z kurczaka
- ulubione warzywa np. mrożone warzywa na patelnię
- 400 g przecieru pomidorowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 kula sera mozzarella
- sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia, tymianek itp.
- parmezan do posypania
Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy bez dodatku oleju na teflonowej patelni. Dodajemy warzywa, mieszamy i chwilę podsmażamy razem. Zalewamy przecierem pomidorowym oraz pomidorami z puszki i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego przekładamy odcedzony makaron, ser mozzarella pokrojony w kostkę oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 min. Posypujemy startym parmezanem. (Parmezan możemy również dodać przed zapieczeniem, wtedy na górze zapiekanki utworzy się pyszna serowa skorupka ; )
Smacznego : )
A w ilu stopniach i jaki czas piec zapiekankę jak się nie ma termoobiegu.
Autor
Bez termoobiegu piekłabym w temp. 200 C, czas zbliżony, tak aby ser zdążył się rozpuścić 🙂
lubię takie szybkie i konkretne obiady, a i z warzywami to pychota 🙂
Autor
My również 🙂
Uwielbiam takie obiady 🙂
Autor
🙂
Uwielbiam takie zapiekanki – dzięki 🙂
Autor
Cieszę się, że zapiekanka smakowała 🙂
Pychotka, dzięki.
Autor
Super, że zapiekanka smakowała 🙂