Owsiane serniczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc serniki na pewno zagoszczą w Waszych domach ; ) Moja dzisiejsza propozycja to mini serniczki w zdrowszej i błyskawicznej odsłonie. Dla wszystkich, którzy podobnie jak ja nie mają cierpliwości do mielenia twarogu mam mój sprawdzony patent – wykorzystanie blendera ; ) Zaoszczędzi Wam to wiele pracy i czasu, tak potrzebnego podczas świątecznej gorączki… Serniczki w takiej odsłonie możecie podać zarówno jako słodki deser, ale również śniadanie, czy pożywną kolację. Polecam!


Owsiane serniczki

Składniki :

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • ok. 200 g mandarynek
  • garść orzechów włoskich

Twaróg przekładamy do pojemnika do siekania i miksujemy na jednolitą masę, bez grudek. Dodajemy miód, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii oraz jajka i ponownie miksujemy.  Dodajemy jogurt naturalny wraz z płatkami i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do naczynek żaroodpornych, do środka wciskamy kawałki mandarynek, a  na wierzchu układamy posiekane orzechy i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok.25-30 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego : )


Mini serniczki z orzechami


Sencor blender ręczny


Mini serniczki owsiane

Jeśli chodzi o mój wybór, to posiadam blender Sencor SHB 4360 o mocy 800 W i pojemności pojemnika do siekania 500 ml. Taka wielkość pozwala na utarcie (jednorazowo) 500 g twarogu. Dodatkowo na stronie producenta znalazłam informację, że trwa akcja „90 dni zero ryzyka albo zwrot pieniędzy”, dzięki czemu można sprawdzić, czy produkt spełnia nasze oczekiwania.


Serniczki owsiane

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 18:39

      Bardzo się cieszę 🙂

  1. 22 grudnia 2014 / 22:03

    Gdzie kupiłaś takie foremki serduszka ?

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2014 / 9:08

      Tiger 🙂

  2. amela
    22 grudnia 2014 / 23:16

    Wyglądają przepięknie, idealne na coś innego na świąteczbe śnaidaie.

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2014 / 9:10

      Bardzo dziękuję, to będzie na pewno smaczna odmiana 🙂

  3. 28 grudnia 2014 / 0:43

    świetny patent z mieleniem sera 🙂 muszę go wypróbować 🙂
    serniczki pychota i w dodatku z płatkami i moimi kochanymi na jesien i w zimę mandarynkami 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2015 / 1:50

      Aniu patent polecam, pozwala zaoszczędzić dużo czasu, a serniczki są pyszne, więc na pewno Ci zasmakują 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2015 / 16:49

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. asia
    21 stycznia 2015 / 14:42

    Chętnie sprawdzę przepis mi się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:11

      Zachęcam 🙂

  5. Aleksandra
    25 września 2018 / 22:01

    Czy serniczki po wyjęciu mają być miękkie ? Mi się troszkę przypaliły od spodu 🙁

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 23:04

      Powinny mieć zwartą konsystencję – trzymać kształt, ale są miękkie tak jak ciasto 🙂 Jeśli przywarły do formy, można spróbować upiec na papierze do pieczenia lub posmarować foremkę masłem i wysypać np. kaszą manną, ale osobiście nie miałam nigdy takiego problemu piekąc w naczyniu żaroodpornym.

  6. Cyanna
    30 września 2020 / 10:19

    Czy można pominąć lub zastąpić czymś innym mandarynki?

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:43

      Można pominąć lub dodać inne owoce 🙂

  7. Cyanna
    20 listopada 2020 / 9:55

    Został mi ser sernikowy we wiaderku. Czy mogę do tutaj użyć?

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2020 / 12:36

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 12 =