Ciasto czekoladowo-migdałowe

Jeśli znacie mnie choć trochę, zapewne wiecie jak kocham czekoladę i wszystkie związane z nią wypieki… ; ) Ale być może nie znacie jeszcze mojego ostatniego odkrycia – czekolady i kakao Horeca Select marki własnej Makro. Produkty te są dedykowane profesjonalnym kucharzom i szefom kuchni. Są naturalne, wysokiej jakości i o dużej zawartości kakao, więc świetnie nadają się do przygotowywania ciast. Jednak to co mnie najbardziej urzekło, to fakt, że 1 tabliczka to aż 1 kg czekolady! Nagle pojęcie „zjem tylko kosteczkę” nabiera nowego znaczenia ; ) Wracając jednak do mojego wypieku, chciałabym Wam zaproponować ciasto czekoladowo-migdałowe z dodatkiem czekoladowego kremu. Ciasto jest ciężkie, mocno wilgotne, bardzo sycące i dość proste do przygotowania. Jednym słowem pyszne ; ) Polecam!


Ciasto czekoladowe
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 100 g gorzkiej czekolady Horeca Select
  • 225 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 1/2 szklanki kakao Amaro Horeca Select
  • 1/4 szklanki kawy
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

Czekoladę wraz z masłem i brązowym cukrem rozpuścić, podgrzewając na niewielkim ogniu. Dodać zaparzoną kawę oraz kakao i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić. Migdały (zmielone w blenderze na konsystencję piasku) dodać do przesianej wraz z sodą oczyszczoną mąki. Dodać chili. Wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać czekoladową masę oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec stopniowo dodawać śmietankę, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 60-75 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Składniki na krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady Horeca Select
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30 %

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać podgrzaną śmietankę i szybko wymieszać. Udekorować przestudzone ciasto.

Smacznego : )


Ciasto czekoladowo migdałowe

Wilgotne ciasto czekoladowe
 


Ciasto podwójnie czekoladowe

Po więcej czekoladowych inspiracji odsyłam tutaj ; )

Komentarzy: 40

  1. Inga
    13 grudnia 2014 / 12:24

    Masz dar!!! cudne ciasto, a ta czekolada bomba, takiej tabliczki chyba bym nie zjadła hahah

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 20:16

      Dziękuję <3 a taka tabliczka to wyzwanie nawet dla mnie 😀

  2. amela
    13 grudnia 2014 / 19:08

    Niezle, teraz na diecie można kosteczkę czekolady zjeść i być bardzo zadowolonym, hahah. Ciasto wygląda mega pycha!

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 20:18

      To prawda 🙂 a do tego czekolada jest wysokiej jakości o dużej zawartości kakao, więc na diecie sprawdzi się idealnie jako „zdrowy” smakołyk 🙂

  3. Gata
    13 grudnia 2014 / 23:24

    Czy kremówka może być w temp. pokojowej?

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2014 / 0:06

      Tak, nawet lepiej, aby była 🙂

  4. 14 grudnia 2014 / 15:41

    Wygląda baaaaaaardzo czekoladowo! A ta 1kg czekolada z makro to niezły wynalazek, już jest na liście moich świątecznych zakupów.

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 19:57

      Oj tak, zdecydowanie czekoladowo, a z czekolady na pewno będziesz zadowolona, polecam również w białej wersji 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 17:00

      Dziękuję 🙂

  5. Ania
    15 grudnia 2014 / 10:56

    Ale to musi być pyszne, zazdroszczę, a ta czekolada haha made my day!

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 17:01

      Aniu polecam wypróbować 🙂 a czekolada również mi się podoba i jest pyszna, więc powoli się kończy.. 😉

  6. Ola
    15 grudnia 2014 / 10:57

    Pysznie tu u Ciebie 🙂 Pozdrawiam, Ola

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 17:02

      Bardzo dziękuję, zapraszam częściej 🙂

  7. Ryba189@wp.pl
    15 grudnia 2014 / 16:06

    Pyszne ciasto, dodatkowo oblałam je nutellą – czekoladowe szaleństwo hih

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 17:02

      Wow, że też nie pomyślałam o nutelli… 🙂

  8. Tita
    15 grudnia 2014 / 16:17

    Czy zamiast migdałów mogę dodać mąkę?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2014 / 17:02

      Pewnie 🙂

  9. Magda
    18 grudnia 2014 / 20:06

    Ile tu pyszności u Ciebie, co jedno to lepsze, ale to ciacho na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2014 / 10:10

      Polecam, jest pyszne 🙂

  10. Kasia
    19 grudnia 2014 / 12:04

    Pyszneeeee ciacho

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2014 / 12:53

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  11. 21 grudnia 2014 / 12:00

    konkretna porcja czekolady na pochmurne dni! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 10:08

      W takie dni jak ostatnio niezbędna dawka 😀

  12. Jagoda
    23 grudnia 2014 / 16:38

    Ale super czekolada hih 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:34

      Uwielbiam ją 🙂

  13. bożena
    28 grudnia 2014 / 11:36

    Najlepsze ciasto jakie zrobiłam i do tego proste 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:41

      To prawda, ciasto tylko z pozoru może się wydawać skomplikowane, cieszę się, że smakowało 🙂

  14. Basia
    30 grudnia 2014 / 13:30

    Super przepis, ciasto udało się za pierwszym razem.

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:40

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. czytelniczka2
    2 stycznia 2015 / 9:37

    Oj Marto niebiański wypiek, wszyscy się zajadali, a goście nie chcieli wierzyć, że sama upiekłam 😀

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:40

      Uwielbiam czytać takie komentarze 🙂 bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  16. 7 stycznia 2015 / 15:40

    Kiedy mogę się wprosić na ciasto?

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2015 / 16:46

      Zapraszam w każdej chwili 🙂

  17. K
    10 stycznia 2015 / 12:07

    Świetny przepis, rodzina się zajadała do ostatniego okruszka.

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2015 / 18:18

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  18. Milena
    17 listopada 2015 / 2:21

    Bardzo fajne ciacho, proste i smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:18

      Miło mi, że smakowało 🙂

  19. Ania
    18 listopada 2015 / 0:11

    Pycha połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:18

      Zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 3 =