Corn dogs

Jak wiecie bardzo często wykorzystuję płatki kukurydziane do panierowania różnych mięs, o klasycznym śniadaniowym połączeniu mleko + płatki i owoce nie wspomnę ; ) Być może część z Was ma podobne zamiłowania i tak jak ja uwielbia małe grzeszki w postaci przekąski typu: płatki wymieszane z dżemem… mój Mąż nadal nie może się temu nadziwić, bo wg niego dżem pasuje tylko do kanapek, ale być może dlatego, że jeszcze nie spróbował jakie to połączenie jest pyszne ; ) Tym razem mam dla Was kolejny przepis, który dołączył do moich ulubionych – przepis na corn dogi z płatkami Nestlé CORN FLAKES. Danie bardzo proste, ale pyszne i efektowne ; ) Polecam także dla osób na diecie bezglutenowej!

 


Corn dog

Składniki:

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych Nestlé CORN FLAKES bez glutenu
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. ryżowej, gryczanej, amarantusowej itp.)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 8 parówek
  • olej do smażenia

Płatki rozdrobnić blenderem, dodać pozostałe składniki (poza parówkami i olejem) i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące. Parówki nadziać na patyczki do szaszłyków i obtoczyć w przygotowanym cieście. Na głębokiej patelni rozgrzać olej na wysokość ok. 1-2 cm. Parówki w kukurydzianym cieście smażyć do uzyskania złotego koloru.

Smacznego : )


Corn dogi

Parówki w cieście

Parówki w cieście kukurydzianym

Corn dogs

Komentarzy: 12

  1. 28 października 2014 / 11:48

    Niezdrowe ale jakie pyszne 😀

    • Marta
      Autor
      28 października 2014 / 14:48

      Niestety jeśli liczymy kalorie będzie ciężko… ale smak niezastąpiony 😀

  2. 29 października 2014 / 0:42

    moje smaki! 🙂 świetny pomysł na połączenie płatków i parówek 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2014 / 12:34

      Również uwielbiam takie dania 🙂 a płatki bardzo często goszczą w mojej kuchni 🙂

  3. Anusia
    29 października 2014 / 12:36

    Widziałam reklamę tych płatków, ale zastanawiam się, czy rzeczywiście smakują tak samo? ;p a corn dogi uwielbiam!!!

  4. Marta
    Autor
    29 października 2014 / 12:41

    Naprawdę 🙂 nie czuć różnicy… zapraszam do wykorzystania przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2014 / 12:44

      O tak z kurczakiem też przetestowałam 🙂

      • Marta
        Autor
        1 listopada 2014 / 12:45

        Także w wersji light z piekarnika 😀

  5. katy
    22 stycznia 2015 / 16:03

    Bezgluten o we niby danie a mąka pszenna która zawiera gluten

  6. katy
    22 stycznia 2015 / 16:09

    Danie bezglutenowe niby ale zawiera mąkę pszenna która zawiera gluten ? Bezsensu używać wtedy corn flakes bez glutenu jak i tak będzie danie z glutenem

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2015 / 23:02

      Tak, masz absolutną rację mąka pszenna zawiera gluten 🙂 aby danie było bezglutenowe należy dodać mąkę bez glutenu np. ryżową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 8 =