Od dawna szukałam przepisu na idealne apple pie, więc kiedy znalazłam go w jednej z supermarketowych gazetek, reklamowany jako ten oryginalny amerykański, wiedziałam, że muszę wypróbować ; ) Nie wiem co prawda jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale ufam, że jest równie pyszne, bo przepis w tej wersji bardzo mi odpowiada. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 230 g masła
- 60 ml bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 50 g brązowego cukru
- 60 g białego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, na koniec dolać wodę i wyrabiać jeszcze przez ok. 20 sekund. Gotowe ciasto podzielić na dwie jednakowych rozmiarów kule, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plastry (ok. 0,5 cm). Przełożyć do dużej miski, dodać oba cukry, sok z cytryny oraz cynamon. Dokładnie wymieszać całość dłońmi i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą soki. Po tym czasie przelać sok do małego garnuszka, dodać dwie łyżki masła i redukować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop (u mnie trwało to ok. 30 minut). W takiej postaci, przełożyć syrop ponownie do miski z jabłkami i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż forma do tarty. Jednym z nich wyłożyć spód formy, wyrównać brzegi. Do środka wyłożyć gotowy farsz z jabłek i całość przykryć drugim plackiem ciasta. Starannie połączyć wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Na środku placka zrobić nożem kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, przełożyć w całości do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 °C (termoobieg). Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 45 minut – aż kruche ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem odstawić do wystudzenia, aby soki z jabłek zdążyły się zawiązać. Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych.
Smacznego : )
kochom Cię<3
Autor
<3
chętnie wypróbuję ten przepis :)pyszne ciacho 😀
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wygląda tak samo jak amerykański prototyp, potwierdzam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wow to musi być pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie tak! 🙂
Apple pie w Twoim wydaniu znakomite !
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Oj jak ja uwielbiam szarlotki i jabłeczniki, a Twój wygląda pysznie 🙂
Autor
I tak właśnie smakuje, polecam 🙂
Kocham ten przepis!!!
Autor
Dziękuję za tak pozytywny odbiór 🙂
Rewelacja, dziękuję za przepis.
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Rewelacja 🙂 Bardzo ciekawił mnie efekt końcowy 🙂 Będę do tego przepisu wracać jak bumerang 🙂
Autor
Nie ma to jak sprawdzony amerykański przepis 😉
troche nie po kolei ten opis. skoro jablka musza odstac godzine by pusily soki, to nalezy je pierwsze przygotowac, a nie ciasto co ma lezec w lodowce pol godziny
Autor
Co najmniej 30 minut oznacza 30 lub więcej 😉 Miłego dnia 🙂
Piekę pies (paje) od wielu lat dla męża, specjalizowała się w nich moja kanadyjska teściowa. Ten przepis jest prawie OK, nie ma w nim jednej ważnej rzeczy: zawsze trzeba najpierw podpiec spód ciasta aby nie był mokry. W tym celu należy wyłożyć ciasto do formy, a wierzchu położyć trochę większy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, a na to wysypać około 30-50 dag suchej fasoli albo specjalnych kulek do pieczenia. To sprawi, że spód się upiecze równo i nie będzie się wybrzuszał. Pieczemy to 10-15 minut 180’C. Potem zdejmujemy folię, dajemy nadzienie i przykrywamy wierzch surowym ciastem, który ja smaruję mlekiem, posypuję obficie cukrem i robię w nim mnóstwo dziurę widelcem. Spróbuj a nie pożałujesz, SMACZNEGO
Autor
Dziękuję, przeważnie w przypadku tart również ciasto podpiekam, jednak ten pie rządzi się swoimi prawami 🙂 Pozdrawiam 🙂