Jak wiecie mam ogromną słabość do czekoladowych ciast. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych, ciasto jest ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ; ) Przełamane kremem na bazie mascarpone i domowej frużeliny z czarnych porzeczek smakuje wyśmienicie ; ) Bardzo lubię dodatek czarnych porzeczek do ciast (i nie tylko ; ), bo poza świetnym smakiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 jajka (u mnie wielkość L) w temp. pokojowej
- 200 ml mleka w temp. pokojowej
- 170 ml oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej (np. typ 650)
- 80 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać mleko, olej, brązowy cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. W kolejnym naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, ciemne kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszankę dodać do składników mokrych i ponownie delikatnie wymieszać trzepaczką do czasu aż składniki się połączą. Tak otrzymaną czekoladową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. „Górkę”, która urośnie podczas pieczenia odciąć i pokruszyć, a pozostałą część ciasta przekroić na trzy blaty.
Składniki na porzeczkowy krem:
- 500 g czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki gorącej wody
- 500 g schłodzonego mascarpone
Czarne porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił (od czasu do czasu mieszając). Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i dokładnie wymieszać. Zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do porzeczkowej masy i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Ostudzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (co najmniej kilka godzin). Po tym czasie dodać schłodzony serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
Pozostałe składniki :
- owoce do dekoracji np. maliny i czarne porzeczki
Na pierwszy czekoladowy blat wyłożyć 1/3 porzeczkowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który przełożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i wierzch ciasta (tam gdzie chcemy mieć dekorację z owoców) pokryć cienką warstwą kremu, a następnie wyłożyć na nią owoce. Na boki wyłożyć pozostały krem i oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
ale bym zjadła kawałek tego ciacha 🙂
Autor
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Fantastycznie wygląda!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 smakuje równie pysznie 🙂
piękne! nie pokazuję mojemu, bo każe mi robić na weekend;p
zrobię muuu, ale nie powiem o tym, jakby mi nie wyszło, bo wiesz, że ja lewa w tym temacie jestem;p
Autor
Haha, zdecydowanie lepiej działać bez presji… 😀 a ciacho na pewno się uda! trzymam kciuki i liczę, że się przełamiesz 🙂
Wygląda rewelacyjnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
W jakiej ilości rozpuścić żelatynę? W składnikach 1/4 szklanki, a w wykonaniu szklanka .
Autor
W 1/4 szklanki, ilość uciekła w opisie, dziękuję za czujność 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Torcik już gotowy :). Wygląda wyśmienicie, jutro spróbuję:). Dziękuję za przepis.
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂