Uwielbiam lato! Wszystkie stragany wyglądają teraz tak pięknie i kusząco, aż trudno przejść obojętnie : ) Tym razem nie mogłam się oprzeć czarnym porzeczkom, których 100 g pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – jednego z najcenniejszych przeciwutleniaczy ; ) Dodałam je do błyskawicznego i pysznego ciasta, które miałam okazję spróbować u Edyty i od tej wizyty nie mogłam o nim zapomnieć : ) Zazwyczaj nie przepadam za ucieranymi ciastami, ale to jest tak delikatne, wilgotne, że podbije każde serce. Polecam!
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego
- 400 g mąki
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 400 g czarnej porzeczki
Masło utrzeć z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przełożyć do lodówki. W tym czasie obrać i umyć czarną porzeczkę, osuszyć i przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 185 g mąki
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego
Masło roztopić. Suche składniki wymieszać i zalać je roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na schłodzone ciasto przełożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
wygląda smacznie:)
Autor
Dokładnie tak smakuje 🙂
najlpesze:)
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
to widzę, że w kolejnej kwestii sie zgadzamy 😀 ja tez wolę inne ciacha niż ucierane, choc niektore mi smakuja, a najbardziej wolę tarty 🙂
Autor
W wielu kwestiach się zgadzamy 🙂
uwielbiam wilgotne, owocowe ciasta! wygląda jak z najlepszej cukierni:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Ola polecam, bo ciasto bardzo proste, a wiem, że fanką pieczenia nie jesteś 😀
Uwielbiam takie ciasta! A Twoje wygląda obłędnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Najlepszy przepis na ucierane ciasto jaki poznałam (a spróbowałam wiele), zawsze mi wychodzi, dzięki Marto 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Z rabarbarem się uda?
Autor
Oczywiście 🙂
Pyszne i proste, polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciacho idealne, zawsze mi się udaje, a mam dwie lewe ręce do pieczenia 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Super przepis, upiekłam w wersji z rabarbarem i wyszło idealne!
Autor
Super 🙂
Bardzo fajne ciacho, goście zadowoleni więc i ja szczęśliwa 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszło bardzo delikatne, zrobiłam z truskawkami i zmniejszyłam ilość kruszonki, bo nie przepadam. Poza tym super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂 akurat u nas kruszonki nigdy za wiele 😉
Pyszne polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂