Ostatnio bardzo chętnie zamiast standardowych obiadów zajadamy się różnymi wersjami placków z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem Szwagierka zainspirowała mnie placuszkami na bazie jogurtu. W mojej wersji użyłam malin, ponieważ pomimo upałów spora część rodziny zmaga się obecnie z przeziębieniem, a jak wiecie maliny są bogate w witaminy, zwiększają odporność i pomagają w zwalczaniu infekcji ; ) Placuszki są pyszne i szybkie do przygotowania, więc sprawdzą się także jako przekąska lub śniadanie. Polecam!!!
Składniki (około 16 sztuk):
- 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
- 2 jajka (u mnie wielkość L)
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 100 g malin
Jogurt wymieszać z jajkami i olejem (użyłam w tym celu widelca ; ). Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy łyżki nakładać masę na rozgrzaną teflonową patelnię dodając do każdego placuszka kilka malin. Smażyć (bez dodatku tłuszczu) aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed smażeniem kolejnej partii warto przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, aby zebrać sok, który wyciekł z owoców podczas smażenia ; ) Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
cudownie wyglądają i zachęcają, aby wypróbować na kolację. Ja placki jadam tylko wieczorem 😉
Autor
O! to zupełnie inaczej niż my, u nas głównie śniadania, czasem obiady 🙂
Wyglądają kusząco:) Smakują podobnie do nalesników?
Za mna chodza ostatnio tzw. plendze (przepis mam od Ciebie!).
Czy robiłas kiedys banoffee pie, bo szukam przepisu?
Autor
Smak bardziej zbliżony do pancakes niż do naleśników 🙂 Ojjj ale mi zrobiłaś smaka na plendze! 🙂 A banoffee pie niestety jeszcze nie robiłam 🙂
Wysmienite placuszki, wyglądają przepysznie 🙂
Autor
Obecnie jedne z moich ulubionych 🙂
ech, my też je kochamy, są wdzięczne, proste, zawsze inne!
Autor
Dokładnie, inny owoc i już inny placek 😀
Pychota, dodałam borówek i niezły mix owocowy;) polecam❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
swietne na te pore roku 🙂
Autor
Dokładnie! choć w zimie można spróbować z mrożonymi owocami 🙂
Super przepis, bardzo dziękuję 🙂
Autor
Bardzo proszę, miło mi, że skorzystałaś z przepisu 🙂
Nasze ulubione śniadanie! Chociaż sprawdzają się w ramach deseru:)
Autor
Zdecydowanie 🙂
Idealne śniadanie 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Wyborne i puszyste placuszki , dzięki za przepis .
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Bardzo nam smakowały 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Szybkie do zrobienia i mega pyszka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
przepyszne wyszły!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Cudowne! moje dzieci pokochały od pierwszego kęsa dzięki za przepis 🙂 jutro powtórka z jagodami 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 z jagodami równie pyszne !
Przepyszne placuszki😋Zniknęły w tempie błyskawicznym 🌞
Autor
Cieszę się, że posmakowały 😍👌🏻😊
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Ciszę się, że posmakowały 🙂
Świetne :)1
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Mniam mniam ❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂 🙂
Placuszki wyszły pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Placuszki są super ładnie rosną i są bardzo puchate a przy tym wilgotne zapisuję do ulubionych 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Wyszły pyszne, bardzo puszyste 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pycha przepis jest super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Super placuszki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Rewelacja 😁
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepychota jak to mówi moj synek 😉 bardzo puszyste, szybko się robi, my robimy bez owoców i dopiero na talerzu dokładam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepis świetny wychodzą bardzo puszyste ja często robię tez bez owoców 😊
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne. Dodałam 2 łyżki miodu, bo u mnie w domu raczej nie ma cukru. Piekłam na średnim ogniu, ładnie się zrumieniły i ciasto upiekło się w środku, pierwsze zrobiłam na wysokim ogniu i przypaliły się, a w środku surowe.
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂 miód to super alternatywa 🙂