Kruche ciasto z truskawkami i mascarpone

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo my nadal jesteśmy pochłonięci przez to owocowe szaleństwo i dodajemy je do wszystkiego ; ) Tym razem proponuję Wam bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem truskawek i serka mascarpone podejrzane tutaj. Polecam!


Kruche ciasto z mascarpone i truskawkami

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):

  • 550 g mąki pszennej krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 masła
  • 3 jajka (użyłam rozmiar M)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i delikatnie rozetrzeć z mąką palcami. Na koniec dodać 3 jajka i szybko zagnieść ciasto. Używam w tym celu robota kuchennego, aby ciepłem dłoni nie rozgrzać za bardzo ciasta ; ) Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3 i mniejszą część przełożyć do zamrażarki. Większą część wykładamy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzałek góra-dół) i pieczemy przez  ok. 15 min, aż ciasto się lekko zarumieni.

Składniki na serowe nadzienie:

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 600 g truskawek

Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy. Przekładamy na lekko przestudzony kruchy spód. Na serową masę przekładamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, a na truskawki ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-60 min. (w zależności od piekarnika, tak aby góra była ładnie zarumieniona).
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 18

  1. 29 maja 2014 / 15:08

    Robiłam to ciasto w wersji z jagodami. Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      29 maja 2014 / 17:16

      Rzeczywiście z jagodami też musi być pyszne 🙂

  2. 29 maja 2014 / 22:58

    mniam! 🙂 jeszcze nic nie piekłam z truskawkami bo nie mam kiedy 🙁

    • Marta
      Autor
      29 maja 2014 / 23:01

      Aniu musisz koniecznie to nadrobić 🙂 mam nadzieję, że znajdziesz trochę czasu 🙂

  3. 1 czerwca 2014 / 20:31

    właśnie zajadam tonę truskawek i czereśni, pewnie noc przede mną, ale co tam;p

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2014 / 21:47

      Sezon trwa tak krótko, ze trzeba korzystać 🙂

  4. Aga
    6 czerwca 2014 / 23:06

    Truskawek nigdy dość 🙂 Zwłaszcza, że sezon jest stanowczo za krótki!

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2014 / 17:49

      Dokładnie! tyle się czeka, a później tak szybko się kończą 🙁

  5. Asia
    10 lutego 2015 / 15:48

    Witam
    Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2015 / 13:55

      Tak, choć ja kroiłam je na mniejsze kawałki, dzięki czemu nie wystawały powyżej kruszonki, a z mrożonymi będzie ciężko 🙂

  6. Karo
    15 maja 2019 / 14:09

    Rewelacyjne ciacho 😋 dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      16 maja 2019 / 10:42

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

      • 10 czerwca 2020 / 14:36

        Mi niestety nie wyszło, masa się rozlala😤

        • Marta
          Autor
          11 czerwca 2020 / 0:27

          Hmm, czy po tak długim czasie w piekarniku masa nadal była płynna? Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić 🙂

        • Asia
          15 czerwca 2024 / 18:29

          No mnie też zastanawia, czy ta masa ie nie rozleje 🙄

          • Marta
            Autor
            17 czerwca 2024 / 11:01

            Po godzinie w piekarniku nie ma opcji, aby ciasto było niedopieczone 😉

  7. Kinga
    3 czerwca 2021 / 16:05

    Przepyszne ciasto bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2021 / 12:25

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 11 =