Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- niecały litr maślanki
- sól, pieprz, chili, słodka papryka
- 1 duża paczka słonych krakersów
Mięso pokroić w kostkę, zalać maślanką i doprawić dużą ilością przypraw. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Krakersy drobno pokruszyć i obtaczać w nich schłodzone mięso. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładać do rozgrzanego do temp. 200 C piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut.
Smacznego : )
sUPCIO, musze wypróbować!!!!!!!
czekam na jakieś majowkowe rpzepisy!
Zrobilam i wyszly super!miesko jest delikatne, soczyste a krakersy sa swietna panierka. przydalby sie jeszcze jakis przepis na ostry sosik!
Bardzo dobre te nuggestsy wychodzą. Marynowane w maślance z przyprawą chicken tandoori i do tego zamiast kurczaka, pierś z indyka. Pycha.
Właśnie zabieram się za przyrządzenie tego czegoś. Nie mam tylko papieru do pieczenia, mam nadzieję że w zamian można użyć folii aluminiowej(?)
Zdjęcie wygląda zachęcająco ale dla mnie największą zaletą jest nieskomplikowanie 🙂 Jako facet alergicznie reaguję na przepisy zawierające więcej 3-4 składniki. Pozdrawiam i dziękuję za ciekawą stronę z przepisami!
Autor
Folia aluminiowa też może być ; ) czekam na informacje czy smakowało ; )
Zrobiłem masę błędów ale i tak było dobrze 🙂 Po pierwsze zapomniałem o przyprawach, szczególnie soli więc doprawiałem już w piekarniku. Po drugie okazało się że folii też nie mam więc piekłem na grillu z mikrofalówki. Cóż, kuchnia nigdy nie była moim ulubionych miejscem urzędowania. Koniec końcem wyszły i tak pycha. Do tego papryka, pomidor do przegryzki – i miałem obiad na dwa dni.
Dzisiaj pani w sklepie zamiast piersi z kurczaka wcisnęła mi kawał chudego schabu. Nie wiem co z nim zrobić. Da się tak samo jak w/w nugettsy zrobić? Dodam że jestem na diecie bezziemniakowo-bezchlebowej.
Dziękuję za fajny i szybki przepis a’la Nigella 🙂
Autor
Cieszę się, że się udało, a co najważniejsze smakowało! Nie robiłam nigdy tego dania ze schabu, bo to jednak inna struktura mięsa niż pierszi kurczaka ale do odważnych świat należy ; ) polecam Co schab z brzoskwinią /morelą (http://www.marta-gotuje.pl/?p=197) danie też nie trudne do wykonania a zawsze coś innego niż zwykły schabowy : )
Dziękuję za propozycję ale wyeliminowałem patelnie z tłuszczem ze względu na dietę i teraz testuję co mógłbym zrobić np. w piekarniu 🙂 Dzisiaj znowu kupiłem pierś i zrobię większą kopę tych nugettsów, zaniosę do biura, się pochwalić 🙂
Na pewno wypróbuję, bo kurczaczek wygląda smakowicie!
Ciekawy,a bardzo prosty przepis. Na pewno spróbuję. 🙂 Mam tylko pytanie: jest napisane, że trzeba zalać mięso maślanką, tzn. że trzeba wlać całą maślankę, czy tylko zmoczyć mięso w niej? Z góry dziękuję. Dodam, że mam 13 lat, więc dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę. Pozdrawiam.
Autor
Podziwiam, że w wieku 13 lat już rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę! mnie w tym wieku trudno było spotkać w kuchni ; )Zalać mięso maślanką tzn. wlać na mięso ten niecały litr, który jest podany w przepisie, z tego co pamiętam całe mięso będzie przykryte, kiedy dobrze wymieszamy. Pozdrawiam.
tez uwielbiam Nigelle i jej gotowanie. W kuchni od razu widac, czy ktos przygotowuje posilek z pasja. Przepis znakomity, wyprobowalam na wslasnej rodzinie:)
Zjadłoby się…
tak…podpisuje sie pod Anka..
Bardzo dobry przepis lecz ja go trochę zmieniłam zamiast kroić mięsko podałam całe filety a maślankę zastąpiłam jogurtem naturalnym . Wyszło rewelacyjnie 😉
Zrobiłam. Mam szlacheckie podniebienie i dużo wymagam od jedzenia:)
Nuggetsy wyszły poprawnie, ale bez szału, może dlatego że nie miałam czasu na „minimum godzinę” w lodowce, i zrobiłam pół godziny w zamrażalniku:)
Ale nic to, czas na dżem brzoskwinkowy i szarlotkę 🙂
Autor
Mam nadzieję, że dżem i szarlotka nie rozczarują! 🙂
Nuggetsy pychotka! Zrobiłam dziś na kolację dla rodzinki i smakowało wszystkim 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Nuggetsy wyszly po prostu przepyszne! juz nigdy wiecej nie kupie zwyklej panierki z woreczka 🙂
Autor
Super, że się udały! 🙂
nuggetsy wyszły cudownie!! przepis wrzuciłam na mojego bloga i podałam link do Twojej stronki 🙂
pozdrawiam!
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Z góry dziękuję. Dodam, że mam 13 lat, więc dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę. Pozdrawiam. Wyszło rewelacyjnie 😉
Autor
Super! 🙂 zazdroszczę, że w tak młodym wieku masz już kulinarne zamiłowania 🙂
Muszę Zrobić!
Autor
Koniecznie:)