Eklerki


eklerki
Od dawna miałam ochotę wypróbować ten przepis! Miałam z nimi trochę pracy zwłaszcza jeśli chodzi o nadanie im odpowiedniego kształtu, ponieważ moja szpryca jest bardzo skromna i odmówiła mi w pewnym momencie posłuszeństwa ; ) Ale warto bo są bardzo smaczne, ciasto w smaku odrobinę przypominało mi to „ptysiowe” ale chyba takie właśnie miało być ; P

Składniki (na ok 10-15 eklerków):

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze mocno ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ugniatając (użyłam miksera) aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta.

Nałożyć do szprycy o końcówce w kształcie większej gwiazdy i wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Na najniższej półce umieścić płaskie naczynie żaroodporne ze szklanką wody, co dzięki parującej wodzie spowoduje, że ciasto ładnie wyrośnie.

Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Ciepłe eklerki rozciąć na pół, a gdy ostygną całkowicie przełożyć nadzieniem i polać polewą.

Składniki na nadzienie:

  • 350 ml kremówki
  • ok 50 g cukru pudru
  • fix do śmietany

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, fix i całość wymieszać.

Składniki na polewę:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml kremówki

Kremówkę doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Następnie dodać czekoladę połamaną w kawałki i mieszać do rozpuszczenia.

Smacznego : )

Komentarzy: 30

  1. Amela
    17 kwietnia 2010 / 21:29

    Pracowity dzień dzisiaj! Własnie zjadłam eklera, ale kupnego;)

  2. Magda
    19 czerwca 2010 / 21:11

    Boski przepis! Muszę koniecznie wypróbować!!!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2010 / 21:47

      I jak wrażenia po dokonaniu wypieków? mam nadzieje, że smakowały! : ) Pozdrawiam : )

  3. 27 stycznia 2011 / 23:40

    Zawsze chcialam zrobic takie eklerki i w koncu sie skusze

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2011 / 1:27

      Gorąco polecam, są pyszne!

  4. mumi
    4 lipca 2011 / 14:09

    właśnie zrobiłam pierwsza partię, bardzo ładnie wyrastają, w moim gazowym piekarniku powinnam trzymać je dłużej niż 40 minut (w środku trochę wilgotne), kremu jeszcze nie testowałam, ale z fixem to powinno wyjść
    sprawdzone, więc polecam

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2011 / 20:04

      Dziękuje za wskazówki, ja posiadam piekarnik elektryczny, więc temp. trzeba niestety dopasować do swojego sprzętu ; ) Mam nadzieję, że potrzymasz je w piekarniku trochę dłużej i wyjdą równie smaczne 🙂

  5. Ola
    19 lipca 2011 / 17:28

    Kilka dni temu znalazłam Twojego bloga i dziękuję za to! 😀 Stałaś się moją inspiracją. Do tej pory zdążyłam zrobić sernik z brzoskwiniami- pychotka, 2 razy sernik z karmelem (mój mąż nie może nadziwić się jak smacznie smakuje) i dziś wykonałam eklerki- tylko zrobiłam masę budyniową. Wszystko jest tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać by wciąż coś nowego przyrządzać. Dziękuję za te wspaniałe przepisy. Ola

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2011 / 18:56

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa ; ) Cieszę się, że wypieki smakowały, sama też uwielbiam serniki polecam jeszcze ten z ciasteczkami oreo:)

  6. 5 marca 2012 / 22:25

    No pyszności po prostu i jak tu się odchudzać…

    • Marta
      Autor
      5 marca 2012 / 23:16

      Z odchudzaniem też zawsze mam problemy… 😀

  7. Jagoda
    12 kwietnia 2012 / 14:29

    Wyglądają nieziemsko i na pewno tak smakują 🙂

  8. Karolina
    23 września 2012 / 10:00

    Super przepis zrobilam je z moja siostra pycha do kremu dodalysmy biala czekolade rozpuszczona.. mega pycha

    • Marta
      Autor
      23 września 2012 / 10:10

      O z czekoladą nie jadłam 😀

  9. Aneta
    24 września 2012 / 8:27

    Eklerki wyśmienite, super przepis!!!!, przyłączam się do opinii siostry i polecam bitą śmietanę z białą czekoladą 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2012 / 10:53

      Dziewczyny narobiłyście mi ochoty i będę musiała przygotować je ponownie z tą białą czekoladą 😀

  10. Karolina
    25 września 2012 / 9:25

    Masz bardzo fajne przepisy i napewno z wielu skorzystam..Tez jestem fanka kuchni Nigelli Lawson robilas Chocolate pear pudding? mam jeszcze pytanko masz jakis dobry przepis na 3bita? pozdrawiam

  11. 13 października 2012 / 17:29

    WLASNIE DZISIAJ ZROBILAM EKLERKI I WYSZLY PRZEPYSZNE,DELEKTUJE SIE Z RODZINA I NA PEWNO BEDE JE SERWOWAC CZESCIEJ-POZDRAWIAM

    • Marta
      Autor
      13 października 2012 / 17:39

      Super, bardzo się cieszę i smacznego! 🙂

  12. 19 listopada 2012 / 12:27

    mm, wyglądają przepysznie! to moje ulubione ciastka, na pewno więc wypróbuję przepis. pozdrawiam.

  13. Marta
    Autor
    19 listopada 2012 / 12:40

    Polecam i również pozdrawiam 🙂

  14. renia
    12 marca 2013 / 17:34

    dzis mam zamiar robić eklerki bo moja rodzinka uwielbia zobaczymy co mi z tego wyjdzie mam nadzieje ze bedzie ok

    • Marta
      Autor
      12 marca 2013 / 18:43

      Mam nadzieję, że będą smakować 🙂 daj znać jak wyszły 🙂

  15. oliwia
    16 marca 2013 / 11:21

    Jestem w trakcie… Niestety nie mam wagi ale szukałam i znalazłam, że 10g mąki to jedną łyżka… No to dałam 20 😉 ciasto zrobiło mi się mega suche… Takie ma być? Bo poczułam przerażenie…?

  16. oliwia
    16 marca 2013 / 11:24

    dodam jeszcze, że teraz ma mniej więcej postać jakie ma kruche ciasto po zagnieceniu …

  17. oliwia
    16 marca 2013 / 13:45

    Heh… Zrobiłam! … Jestem dopiero początkujący kucharz i myślałam, że urosnąć wielkie jak Karpatka, dlatego nałożyłam mało ciasta…ale później zauważyłam swój błąd i wyszły Świetne! Już nie moge się doczekać, kiedy mój chłopak je spróbuje. 😉

    • Marta
      Autor
      16 marca 2013 / 16:04

      Przepraszam,ze nie zdążyłam odp, ale super,ze się udały i sama swietnie sobie poradzilas:) Smacznego:)

  18. Aneta
    30 marca 2013 / 18:26

    Z okazji świąt postanowiłam skorzystac z tego przepisu 😛
    Wyszły super, a smak miały jak prawdziwy ekler 🙂
    Nie leżały u mnie nawet 10 minut haha, oczywiscie kazdemu smakowalo, jeszcze sie pytali czy jeszcze cos zostało ;P
    Na pewno jeszcze nie raz zajrze na twoj blog zeby cos upichcic 🙂 tym razem bede sie brała za tort Szwarcwaldzki mam nadzieje ze sie uda 😀 Pozdrawiam i Wesołych Świąt !!

    • Marta
      Autor
      30 marca 2013 / 21:46

      Bardzo się cieszę! pozdrawiam i wesołych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 13 =