Od kiedy moja przyjaciółka ugościła mnie tym ciastem nazwanym przez nią kostką alpejską, wprost nie mogłam o nim zapomnieć ; ) Zamysł ciasta mniej więcej pozostał, choć modyfikowałam otrzymany od Karoliny przepis przygotowując spód na czekoladowo-biszkoptowym cieście, na wierzchu uwzględniając składniki z moich domowych zasobów i upodobań : ) Polecam ; )
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25×33 cm):
- 7 jajek (wielkości L)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 50 g gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru (białego i trzcinowego). Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i szybko wymieszać. Żółtka powinny „zblednąć” i powiększyć swoją objętość. Przełożyć je do ubitych białek i dokładnie zmiksować, aż masa dobrze się połączy (około 2 minut). Mąki przesiać wraz z kakao i dodawać partiami do jajecznej masy. Delikatnie połączyć mieszając (niezbyt długo) od boków i dna do środka naczynia. Na koniec dodać posiekaną lub startą na drobnych oczkach tarki gorzką czekoladę i wymieszać drewnianą/sylikonową łyżką. Przełożyć na blachę, której dno wysmarowane jest masłem i wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i blachy, obrócić do góry i przełożyć na deskę. Zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na kilka minut, aby w razie nierówności biszkopt się wyrównał. Po tym czasie studzić na kratce. Naponczować wystudzoną kawą.
Pozostałe składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- ok. 200 bezików (przepis na domowe bezy tutaj)
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady
Kremówkę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy część ubitej kremówki i mieszamy silikonową/drewnianą szpatułką. Stopniowo dodajemy resztę ubitej śmietanki do czasu aż masa dobrze się połączy i będzie jednolita. Przestudzony biszkopt smarujemy masą kajmakową, na to przekładamy bezy i całość zakrywamy śmietanową masą. Górę ciasta ozdabiamy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą. Całość przekładamy do lodówki. Najlepiej smakuje podane w kilka godzin po przygotowaniu, kiedy bezy są jeszcze chrupiące.
Smacznego!
Wspanialy deser i na pewno przepyszny. Cudne zdjecia Martuniu pozdrawiam
Autor
Bardzo pyszny i prosty do przygotowania 🙂
Super przepis, wszystkim smakowało 😀
Autor
I to jest właśnie najważniejsze 🙂
Biszkopt plus krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego kajmak, nic więcej nie potrzeba! Ideał 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
pyszne znane ciacho:) sama jeszcze nie robiłam.
Autor
Aniu polecam 🙂
Ale wspaniale się prezentuje!!! Na pewno skorzystam, bo czego się nie robi dla zdrowia i urody 😛
Autor
Gorąco polecam, ciasto proste w przygotowaniu, a do tego pyszne 🙂
Bardzo dziękuję za pyszny i prosty przepis, rodzina i goście byli zachwyceni!!!:)
Autor
Bardzo proszę i cieszę się, że wszystkim smakowało 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłam na komunię syna i nawet nie zdążyłam spróbować tak szybko się ciasto skończyło, na pewno powrócę do przepisu, żeby to nadrobić 🙂
Autor
O tak, zdecydowanie powtórka jest konieczna 😉
Żona zrobiła na moje urodziny i znikło w 5 minut. Oczywiscie głównym winowajcą byłem ja… 😉
Autor
Jako jubilat miałeś do tego pełne prawo 🙂 miło mi, że smakowało 🙂
O WOW JAKIE TO MUSI BYĆ PYSZNE!
Autor
Nieziemsko pyszne! 🙂
Moje ciasto idealne <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
PRZEPYSZNE!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Cudowne ciasto, rozpływa się w ustach, polecam zniknęło błyskawicznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Najlepsze ciasto jakie udalo mi się upiec jak z cukierni!!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Pychotka to jedno z Twoich ciast które zrobiłam na komunię synka i wszyscy zachwyceni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Potwierdzam pycha też już robiłam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂