Czekoladowe naleśniki z malinami

nalesnikiczekoladowe

Nareszcie znalazłam nadzienie do naleśników, które pasuje zarówno T. jak i mnie: ) Do tego mus, który ostrzegam był bardzo mocno słodki nawet jak dla mnie (!) Na pewno wykorzystam z innymi owocami kiedy tylko nadejdzie lato i zamiast mrożonek będzie więcej interesujących możliwości. Co do naleśników czekoladowych mam mieszane uczucia, bo nie było wcale tak łatwo z tym ciastem, gdyż naleśniki miały tendencję do rozpadania się w momencie ich przewracania, a poza tym nie są słodkie, choć akurat w połączeniu z musem był to plus ; )

Składniki na ciasto (ok 6-7 naleśników):

  • 3 zwykłe jajka lub 2 wielkości XXL
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki masła

Jajka lekko ubić ze szczyptą soli. Następnie dodawać na przemian wymieszane suche składniki oraz maślankę, cały czas miksując. Na końcu wlać roztopione masło i miksować, aż otrzymamy gładką masę. Odstawić na godzinę do lodówki, a następnie smażyć bez dodatku oleju.

Składniki na nadzienie:

  • ok 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • cukier puder

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Składniki na mus:

  • ok 100 g malin
  • cukier puder

Maliny ucierać z cukrem pudrem aż do uzyskania musu.

Nadzienie nakładać na rozłożony naleśnik, można dodać dodatkowo trochę malin i zawijać w trójkąty, a następnie polewać musem.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. Amela
    17 kwietnia 2010 / 21:29

    wygląda super!

  2. Maria
    2 września 2011 / 14:29

    zrobiłam to jeszcze z odrobiną soku z cytryny i cukrem waniliowym – ekstra 😀

    • Marta
      Autor
      2 września 2011 / 15:40

      Muszę wypróbować, dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 5 =