Gulasz meksykański

Meksykański gulasz to obok tradycyjnego jeden z moich ulubionych ; ) Do jego miłośniczek dołączyła ostatnio moja córka, która zjada go koniecznie w określonej kolejności – fasola, papryka, mięso, a na koniec reszta sosu z dodatkami ; ) Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i „jednogarnkowe” przez co zaoszczędzamy czas na zmywaniu ; ) Najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą ; ) Polecam!!!


Gulasz meksykański

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 czerwona lub zwykła cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chili (ewentualnie chilli w proszku)
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką przełożyć do podsmażonego mięsa, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili . Podsmażać razem kilka minut. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem około 60 min. (Do miękkości mięsa – razie potrzeby możemy gulasz podlać wodą). Dodać odsączoną fasolę wraz z koncentratem pomidorowym. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Jeśli dodatkowo chcemy zagęścić sos dodajemy zaklepkę (wodę mieszamy z mąką).

Smacznego : )

Komentarzy: 16

  1. 27 marca 2014 / 23:51

    oj oj oj, ja się nie dziwię, że małej smakuje, wygląda wybornie, zdjęcie jak zwykle przepiękne!

  2. Agnieszka
    29 marca 2014 / 13:18

    To już wiem co w poniedziałek na obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2014 / 23:00

      Mam nadzieję, że smakowało 😀

  3. 1 kwietnia 2014 / 22:22

    pychota!:) też lubię gulasz meksykański:)

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2014 / 23:01

      Mam słabość do wszystkich meksykańskich dań 😉

  4. Karolasia
    3 kwietnia 2014 / 17:57

    Przepis sprawdzony, rewelacja. Dziękuję

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2014 / 20:16

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2014 / 21:09

      To także moje ulubione 🙂

  5. Jagoda J.
    5 listopada 2016 / 17:47

    Pyszny obiadek wyszedł dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2016 / 1:58

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Olivka
    8 lutego 2017 / 23:23

    Ostatnio to nasze ulubione danie i w końcu słyszę że ta fasola taka pyszna 🙂 polecam taką świeżą zamiast z puszki tylko gotowania więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:14

      Bardzo się cieszę 🙂 świeża fasola zawsze smaczniejsza, ale rzeczywiście potrzebujemy wtedy więcej czasu 🙂

  7. J.
    23 sierpnia 2017 / 11:24

    Pycha następnym razem robię większą porcję 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2017 / 23:41

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 16 =