Kremowy, kajmakowy sernik z dodatkiem orzechów zostanie na pewno ulubionym przysmakiem miłośników kajmaku i krówek ; ) Sprawdzony przepis mojej siostry, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a efekt niezwykły! Polecam ; )
- 200 g herbatników lub ciasteczek typu digestive
- 50 g masła
Herbatniki zmiksować blenderem, tak aby uzyskać konsystencję przypominającą piasek : ) Masło roztopić, dokładanie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Tak przygotowaną masę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek (używam rozmiar L)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dobrze rozetrzeć przy użyciu robota kuchennego. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszać. Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać masę kajmakową (jeśli przydarzy Wam się sytuacja, że po otwarciu puszki zamiast gładkiej masy ujrzycie grudki cukru, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać kajmak ; ) oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać kremówkę i ostatni raz krótko zmiksować. Gotową serową masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 80 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki na karmelową polewę:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 garście orzechów włoskich
Kiedy sernik ostygnie, wyjąć z piekarnika i jego wierzch posmarować masą kajmakową. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego : )
OBŁĘDNY! tylko tyle mogę powiedzieć:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
piękny serniczek i z pewnością pyszny ! 🙂
Autor
Zdecydowanie ciężko poprzestać na jednym kawałku 🙂
Super sernik. Wygląda pięknie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Karmel bakalie i sernik – raj 😀
Autor
Nie mogę zaprzeczyć 🙂
wygląda przepysznie na pewno wypróbuję,ale chciałabym zapytać czy jajka ubijać w całości czy białka na piane?i czy kremówka ma być ubita ,,,,pozdrawiam,,,,,
Autor
Jajka ubić w całości, a kremówkę dodajemy prosto z kubeczka/kartonika bez ubijania 🙂 Pozdrawiam!
jest taki równiutki:)
Autor
A do tego pyszny 🙂
Cześć! Zrobiłam 🙂
Znaczy dopiero jak otworzyłam puszkę z „karmelem” okazało się że to mleko zagęszczone 😀 ale w sumie wlałam połowę opakowania(mogłam całe) i oczywiście dodałam mniej cukru jak to ja czyli 1/4 szklanki i sądzę że gdybym dała całe opakowanie mleka nie trzeba cukry wcale, ale wyszedł przepyszny!!!! Obłędny wręcz 🙂 Będzie to mój numer jeden zdecydowanie jako ciasto popisowe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował!!!:)
Taki serniki uwielbiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
chętnie wypróbuję przepis, ale mam pytanie: jakiej pojemności puszka kajmaku?
Autor
Przepraszam, nie dopisałam, bo myślałam, że są puszki tylko 400g 🙂 ja takiej użyłam 🙂
Czy można zastąpić orzechy włoskie, orzechami pecan?
Autor
Pewnie 🙂
Raj, najlepszy jaki jadłam nie wspomnę o tym że JA umiałam go odtowrzyć mega!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Czy jak mam jajka w rozmiarze m to ile dać? Oraz jak chcę aby kajmak był płynny na polewę to co mam zrobić? I czy orzechy mogą być ziemne ? Pozdrawiam.
Autor
Jedno wiecej powinno wystarczyć 😊 kajmak mozna delikatnie podgrzać wtedy zrobi się bardziej płynny, orzechy mogą być dowolne wg naszych upodobań 😊 pozdrawiam 😊
Sernik jest przepyszny dziękuję za przepis
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂