Czy znacie kogoś, kto nie lubi brownie? Mocno czekoladowe, gliniaste ciasto i ta pyszna, chrupiąca skorupka na wierzchu… mniam ; ) Tym razem w zdrowszej wersji (klik) opierającej się na kaszy jaglanej! Cudowny wynalazek, który można zjeść bez wyrzutów sumienia ; )
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ew. kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- orzechy włoskie i/lub migdały
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Przestudzić, dodać pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość zmiksować blenderem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzechami i/lub migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut.
Smacznego : )
Genialne rozwiązanie ! A czy można śmietankę zastąpić mlekiem ? Pozdrawiam !
Autor
Można zastąpić, a najlepiej mlekiem kokosowym, bo ma lepszą konsystencję lub jogurtem naturalnym 🙂
Rewelacja Kasza jaglana zdrowa mało składników wydaje się prosty
Jutro zobaczymy czy dobry
Autor
Mam nadzieję, że zasmakuje 😀
Przepis fajny, tylko śmietana kremówka niestety w przypadku dbających o linię chyba nie jest dobrym pomysłem 🙂 Jednak wszystko co z kaszą jaglaną jest pyszne 🙂
Autor
Bez problemu można zastąpić mlekiem kokosowym lub jogurtem naturalnym 🙂
wygląda obłędnie:) pychotka!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mmmm… pycha!
Autor
🙂
znam kogoś kto nie lubi brownie – mianowicie JA:D
Autor
🙂 😉 no tak… nie jesteś miłośniczką czekolady w wypiekach prawda? 🙂 ale Aniu może ta wersja byłaby właśnie odpowiednia dla Ciebie? 🙂
Och nie można nie lubić brownies, zawsze się nimi delektuję. Wspaniałe !
Autor
Jestem tego samego zdania 🙂
czy smak znacznie się różni ?
Autor
Miłośnicy klasycznego brownie na pewno wyczują różnicę 😉
A mogłabym podmienić śmietanę na mascarpone? 🙂 Mam wielka ochotę na brownie ale deszcz leje i nie chce mi się wychodzić do sklepu 🙂
A czy mogłabym wymienić kremówkę na mascarpone? Tylko to mam w lodówce a pogoda nie zachęca nawet na wyjście do sklepu 🙂
Autor
Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie miałam dostępu do komputera… proponowałabym jednak utrzymać mniej więcej podobną konsystencję i dodać np. jogurt naturalny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie . Jaki olej ? . Mam w domu kokosowy olej, czy może być ?
Autor
Użyłam zwykłego rzepakowego, z kokosowym nie miałam okazji eksperymentować, ale powinno się udać, bo to jedno z mniej wymagających ciast 😉 co więcej raz zapomniałam całkowicie o oleju i brownie też wyszło super 😉
Hej, piekłam z tego przepisu (choć przyznam,że z innego portalu) i muszę przyznać rację, że jest pysznie i można z nim kombinować, czyli po mojemu naginać. Piszesz, że wyszło Ci bez oleju. Ja zapomniałam kiedyś z roztargnienia dodać śmietankę, i nie dałam też nic w zamian i o dziwo, też wyszło:) nie było takie pyszne jak wg przepisu, ale nie było do kosza. Zdarza mi się też zamienić 30% na mleko, i też wychodzi- dla tych co bardzo dbają o linię, lub akurat nie mają 30% a z domu nie chce się wyjść:)
polecam przepis
Autor
I właśnie to w kuchni jest najpiękniejsze, że każdy może do woli modyfikować i przerabiać przepisy zgodnie z własnymi upodobaniami i zapotrzebowaniami 🙂
Mam w domu już ugotowaną kaszę i wielką ochotę zrobić brownie. Ile szklanek dać ugotowanej już kaszy?
Autor
Niestety nie przeliczałam 🙁 Wydaje mi się, że nieco ponad 1 i 1/2 szklanki, ale nie mam pewności.
Brownie wyszlo pysznie 🙂 nie smakuje co prawda jak typowe brownie z gora czekolady i masla ale za to o niebo zdrowsze 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Przepyszne ciacho 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wyszło super kolejny przepis z Pani strony który mnie nie zawiódł 🙂
Autor
Cieszę się bardzo i pozdrawiam 🙂
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo fajny prosty przepis zdecydowanie do powtórzenia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jaka blachę uzyc nie ma info w przepisie
Autor
Jest taka informacja przy liście składników 😉 20×20 cm
Czy z kaszy odlać wodę.czu blendowac z wodą?
Autor
Odlać 🙂