Gulasz tradycyjny

Tradycyjne posiłki często są najpyszniejsze ; ) Pamiętam, jak Szwagierka ugościła nas tradycyjnym gulaszem, który często odtwarzamy teraz w naszym menu ; ) Najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego lubię przyrządzać go wieczorem dnia poprzedzającego jedzenie ; ) Idealny na zimowe chłody. Polecam ; )


Gulasz tradycyjny
Składniki :

  • 500 g mięsa z szynki
  • cebula
  • sól, pieprz, oregano, ostra i słodka papryka, opcjonalnie kucharek
  • olej do podsmażenia, mąka i woda do zaklepania sosu

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, wymieszać. Doprawiamy wg smaku, u mnie jest to ok. 1-2 szczypty soli, 1-2 łyżeczki pieprzu, po 1 łyżce papryki słodkiej i ostrej (jeśli lubicie pikantne smaki), 2 łyżki oregano, ewentualnie 1 łyżeczka kucharka. Tak przygotowane mięso podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do podsmażonego mięsa dołożyć obraną cebulę, przekrojoną na pół. Zalać wrzątkiem, tak aby całe mięso było zakryte. Dusić pod przykryciem przez około 50-60 min, do miękkości mięsa. Do połowy szklanki nalać zimnej wody, a następnie dopełnić ją mąką do ok. 3/4 wysokości. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. W razie potrzeby dodać wody (gdyby zaklepka była zbyt gęsta). Delikatnie posolić, wymieszać i stopniowo przelewać do podduszanego mięsa, cały czas intensywnie mieszając. Najlepiej robić to powoli, aby uchwycić moment gęstości sosu, który nam odpowiada ; ) Przed podaniem często należy doprawić jeszcze sos, aby był bardziej wyrazisty. W tym celu używam tych samych przypraw, którymi doprawiałam mięso ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 31

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2014 / 10:23

      My również 🙂 proste dania często są najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2014 / 10:24

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. 20 stycznia 2014 / 9:47

    Cieszę się, że smakował! U nas jest bardzo popularny! Pycha:)

  2. Amela
    20 stycznia 2014 / 12:13

    Mniam, idealny obiad na chlody. Na pewno wyprobuje!

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2014 / 12:53

      Zdecydowanie polecam, na pewno będzie smakował 🙂

  3. 20 stycznia 2014 / 13:39

    Taki gulasz mój Tata robił, dzięki temu przepisowi spróbuje odtworzyć jego smaki

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2014 / 13:59

      Mam nadzieję, że będzie smakował tak jak w domu 🙂

  4. 20 stycznia 2014 / 18:57

    taki prosty i taki najlepszy!:)

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2014 / 20:06

      Dokładnie 🙂

  5. 20 stycznia 2014 / 21:09

    oj, w sam raz na teraz, na zimno, a jak dla mnie, to nawet w lato;) uwielbiam!

  6. Marta
    Autor
    20 stycznia 2014 / 21:28

    My rownież jemy przez cały rok 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2014 / 0:05

      Tradycyjne dania są najsmaczniejsze 🙂

  7. 30 stycznia 2014 / 18:53

    Tradycyjne, proste i pyszne 😉 U mnie gulasz często gości na stole, bo wszyscy za nim przepadają.

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2014 / 23:56

      U nas dokładnie tak samo 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2014 / 10:18

      Cieszę się, że danie smakowało 🙂

  8. Majka
    1 października 2015 / 21:47

    Świetny wyszedł:)

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:15

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂

  9. Jaga
    15 lutego 2016 / 21:34

    Super przepis obiad jak u Mamy dzięki!!!

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:55

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  10. Olga
    8 lutego 2017 / 23:22

    Jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:13

      Super, że posmakował 🙂

  11. Pati
    6 października 2017 / 22:49

    Bardzo fajny przepis, smak dzieciństwa na nowo odkryty 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:06

      Miło mi 🙂 Pozdrawiam!

  12. Natka
    12 października 2017 / 12:32

    Dziś po raz trzeci będę przygotowywać gulasz z Twojego przepisu:)) Pychota!!!!

    • Marta
      Autor
      12 października 2017 / 23:53

      Bardzo mi miło!!! 🙂 Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 17 =