Chili con carne

chiliconcarne

Kolejne z pikantnych dań więc idealne dla nas : ) Chili con carne to podobno klasyczna potrawa choć u nas pojawiła się po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni ; ) Nie wymaga wielkiego nakładu pracy i dość szybko obiad jest gotowy ; ) Niedawno spotkałam się z modyfikacją uwzględniającą dodanie dwóch kostek gorzkiej czekolady jednak tym razem postanowiłam nie eksperymentować ; )

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka fasoli
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, kmin rzymski (kumin)
Mięso mielone smażyć (bez użycia oleju) na patelni, do uzyskania brązowego koloru. Chili, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Dorzucić do gotowego mięsa. Smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Następnie przełożyć do garnka i wlać kostkę bulionu rozpuszczoną w 300 ml wrzątku. Dodać pomidory z puszki oraz odsączoną i opłukaną fasolę. Doprowadzić do wrzenia a następnie dusić pod przykryciem, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Na końcu doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Smacznego : )

1 komentarz

  1. 17 marca 2010 / 16:08

    Wygląda nieźle, szczególnie z tym kieliszeczkiem;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 3 =