Zupa cebulowa

Do tej pory przygotowanie zupy cebulowej wydawało mi się bardzo skomplikowane… Pomimo wielokrotnych próśb mojego męża, jakoś nie mogłam się do niej przekonać : ) Przełamałam się dopiero, gdy spotkałam przepis Pascala, który w całości mi odpowiada, zwłaszcza, że zupa jest zapiekana z pysznymi grzankami z dodatkiem sera – pycha! Polecam ; )


Zupa cebulowa zapiekana
Składniki:

  • 16 cebul średniej wielkości
  • 45 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 4 kromki chleba lub 2 bułki
  • 100 g sera ementaler
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Włoszczyznę, zalać wodą (1,5 litra), dodać 1 liść laurowy i zagotować na niewielkim ogniu.

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone w piórka cebule. Smażyć na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając, uważając, aby cebula się nie przypaliła.

Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać. Prażyć przez około 3-4 minuty, po czym całość zalać przygotowanym wcześniej warzywnym bulionem. Wymieszać i dodać pozostały liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kromki chleba lub pokrojonych na pół bułek, opiec w tosterze. Zupę przelać do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy położyć upieczone pieczywo i posypać startym na grubych oczkach tarki ementalerem. Zupy przełożyć do rozgrzanego piekarnika z włączoną opcją grill. Piec do czasu, aż ser się rozpuści i zarumieni.

Smacznego : )


Francuska zupa cebulowa Pascal
 


Zupa cebulowa
Jeśli tak jak my zmagacie się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam wypróbować dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Osobiście jestem z niego bardzo zadowolona, nawet zwykła herbata smakuje już inaczej, a przede wszystkim osad znika z naszego czajnika ! ; )

Komentarzy: 8

  1. 4 listopada 2013 / 22:16

    kurczę myślę podobnie jak Ty do tej pory, chyba muszę się przełamac:)

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2013 / 22:47

      Aniu na pewno nie pożałujesz, a pracy przy tej zupie niewiele, poza obieraniem cebuli… 😀

  2. Asia
    6 listopada 2013 / 18:56

    PYCHA!

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2013 / 19:01

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. 15 listopada 2013 / 22:29

    Od dłuższego czasu zabieram się do tej zupy, a Twoja wygląda bardzo apetycznie!

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2013 / 22:54

      Zdecydowanie polecam, bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 10 =