Kurczak po marokańsku i kawior z bakłażanów

Kurczak to zdecydowanie moje ukochane mięso, więc chętnie wykorzystuję każdy nowy przepis z jego udziałem ; ) Tym razem w roli głównej kurczak po marokańsku wg przepisu Pascala z moimi modyfikacjami ; ) Danie bardzo aromatyczne z dodatkiem pysznego kawioru z bakłażanów, który polecam także do innych potraw! ; )


Kawior z bakłażanów

Składniki na kurczaka: 

  • ulubione części kurczaka (u mnie 2 piersi i 2 udka)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 szczypty imbiru i kurkumy w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, niewielka ilość oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Piersi przekroić na pół i przełożyć do miski. Z ud kurczaka ściągnąć skórę i pokroić wzdłuż torebki stawowej na pół. Przełożyć do miski wraz z piersiami z kurczaka. Dodać cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru i kurkumy. Doprawić pieprzem i solą, 2 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, zakryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).

Z kurczaka zdjąć nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodać niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Wymieszać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do garnka, którego możemy używać w piekarniku, i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Składniki na kawior z bakłażanów: 

  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz curry
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 60 g zielonych oliwek
  • sól, pieprz

Bakłażany umyć i przekroić na pół. Naciąć miąższ w poprzek w obie strony, polać oliwą z oliwek i rozprowadzić ją po miąższu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.

Pomidory zahartować i pozbawić skórek, przekroić na pół, a następnie w nieregularną kostkę. Przełożyć do garnka, dodać kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.

Sos delikatnie podgrzać i wymieszać. Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje , bardzo często mieszając. Sos musi wyjść bardzo gęsty.

Bakłażany wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wyciągnąć upieczony miąższ, który następnie posiekać i przełożyć do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodać drugą część posiekanej pietruszki i wymieszać. Można schłodzić w lodówce.

Smacznego : )


Kurczak po marokańsku

 




 

Komentarzy: 6

  1. 29 października 2013 / 18:46

    świetny kurak – prosty i zarazem aromatyczny:)

    • Marta
      Autor
      29 października 2013 / 18:59

      Dokładnie, proste potrawy często są najlepsze 🙂

  2. 1 listopada 2013 / 20:13

    kurczak, to tez moje ulubione danie, w Twoim wydaniu wygląda rewelacyjnie ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:55

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:56

      Do tego bardzo smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =