Gulasz i inne dania jednogarnkowe są teraz naszymi faworytami: ) Kiedy u Ani zobaczyłam przepis na gulasz po węgiersku od razu wiedziałam, że idealnie wpasuje się do naszych ulubionych przysmaków. Jest bardzo aromatyczny, na bazie paprykowej pasty i oczywiście szybki w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- 500 g szynki
- 100 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 3 słodkie papryki
- 1 papryczka chili
- 1 mała pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Mięso wraz z boczkiem i papryką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, chili drobno posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce. Mięso i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i podsmażać do czasu, aż będzie złota. Zalać 2 szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Po tym czasie dodać paprykę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić kolejne 20 min. (do miękkości) co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Masło roztopić, dodać słodką mieloną paprykę oraz trochę wywaru z gulaszu, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gulaszem, wymieszać i dusić około 5 minut.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
mniam, mniam,:), chyba się skuszę:). A powiedz mi czy szynkę mogę zastąpić łopatką lub karkówka??
Autor
Pewnie, ja wybrałam szynkę, bo lubię ją najbardziej 🙂 Jak będziesz miała inny rodzaj to sprawdź po prostu, czy mięso będzie już miękkie po takim samym czasie 🙂
idealny, aby sie rozgrzać w jesienne chłody, mnie osttanio rece i nogi marzną, wiec w sam raz byłby:)
Autor
Na pewno by się sprawdził, bo dobrze rozgrzewa 🙂
ooo, smaki mojego teścia, spędził trochę czasu na Węgrzech…i czasem nam serwuje pyszny gulasz, bądź leczo;)
Autor
Zazdroszczę;) a na leczo tez nabralam ochoty 🙂
Marto dziękuję, że skusiłaś się na ten gulasz 🙂 Jest idealne na jesienne dni bo rozgrzewa nas smakiem i kolorem 🙂 Pozdrawiam
Autor
To ja dziękuje za inspirację 🙂
Gulasz, kuchnia węgierska to idealne połączenie, aż zgłodniałam 🙂
Autor
Gulasze są niezastąpione jesienią 🙂
Wygląda pięknie! Ja też zaczęłam przygotowywać gulasze, pogoda nie rozpieszcza
Autor
Dokładnie, trzeba sobie jakoś radzić z jesienną aurą 🙂
Piękne zdjęcia ! A dziś kupiłam paprykę za grosze , chyba wiem co zrobię w weekend na obiad 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, a danie gorąco polecam 🙂