Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowina + wieprzowina + drób )
- 1 czerwona cebula
- 1/2 białej cebuli
- 1 czerstwa bułka lub 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kulki. Wodę zagotować z przyprawami i wrzucać kulki, gotować 2-3 min od ponownego zawrzenia wody. Odsączać na papierowym ręczniku i po ostygnięciu smażyć w głębokim oleju lub zapiekać w piekarniku w formie szaszłyków.
Można również od razu zapiekać w piekarniku w celu oszczędności czasu: )
Można podawać z frytkami i pieczoną w piekarniku pokrojoną w paseczki papryką.
Smacznego : )