Tort bezowo-lodowy z malinami

Początki września zawsze są trudne, bo w powietrzu pachnie już jesienią… Wrzesień kojarzy mi się  z jabłkami, szarlotkami, cynamonem i dużą ilością herbaty, ale u nas za oknem pogoda jeszcze całkiem pozytywna! W związku z tym chętnie przedłużę wakacyjny klimat za sprawą tortu bezowo-lodowego, na który przepis podejrzałam na brulionie. Jako dodatku użyłam świeżych malin, ale jeśli nie zamierzacie zjeść torciku od razu, lepiej zostawić wersję z samymi lodami ; ) 


tort bezowo lodowy z malinami

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 750 ml lodów waniliowych
  • opcjonalnie 250 g malin

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier (po 1 łyżeczce) cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm (w tym celu można wykorzystać dno tortownicy). Przekładamy na nie bezową masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 C. Pieczemy przez 2 godziny, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez całą noc.

Ok. 15 min przed przełożeniem tortu wyjmujemy lody z zamrażarki. Po tym czasie rozsmarowujemy lody (możemy dodać maliny) na jednym z bezowych blatów, a następnie przykrywamy kolejnym. Przekładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.

Smacznego : )


Tort bezowy


Komentarzy: 12

  1. 3 września 2013 / 21:23

    wygląda apetycznie, może nawet bym się przekonała do bezy?:)

    • Marta
      Autor
      3 września 2013 / 21:29

      Aniu mam nadzieję, ze tak!;)

  2. 4 września 2013 / 11:04

    Kurdee, paCZę, a przepis łatwy…se zrobię, a co ;D

    p.s. pizza, tzn ciasto rewelka!!!

    • Marta
      Autor
      4 września 2013 / 12:10

      Łatwy, łatwy, a beza jakby nie było oswojona dzięki Tobie:) super, ze ciasto na pizzę Ci smakowalo!:)

  3. 4 września 2013 / 15:04

    Uwielbiam beze! do tego lody i maliny, mniam!

    • Marta
      Autor
      4 września 2013 / 16:17

      W takim razie to torcik dla Ciebie:)

  4. 4 września 2013 / 16:39

    Jeszcze bezy się boję 🙂 Myślę, że dzięki Twoim przepisom w końcu się odważę!

    • Marta
      Autor
      4 września 2013 / 18:07

      Też się wzbraniałam, ale warto! 🙂

  5. Emi
    29 czerwca 2016 / 13:34

    A na ile osob to starcza? Bo boje sie ze dla 13 nie starczy

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2016 / 16:49

      Tort ma średnicę 20 cm, wszystko zależy od wielkości kawałków 😉 Można pokroić nawet na 16 tylko będą one węższe niż kawałek ze zdjęcia 😉

  6. Aga
    19 sierpnia 2020 / 13:07

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2020 / 10:10

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 22 =