Muffinki z jagodami

Jagody stanowią idealny dodatek do babeczek, więc mam nadzieję, że się na nie skusicie! Pamiętajcie, aby wcześniej przygotować składniki tak, by były w temperaturze pokojowej. Ostatnio mam sporo pomysłów i nie wiem, co powinnam piec w pierwszej kolejności, tak by zdążyć wykorzystać w pełni, sezon na owoce ; ) I pomyśleć, że kiedyś miałam dylemat co by tu upiec, zamiast od czego zacząć… ; )


Muffiny z jagodami

Składniki (12 muffinek):

  • 0,75 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 250 g jagód

Olej zmiksować mikserem wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodać jajko, a następnie na przemian dokładać przesianą mąkę i jogurt. Sodę oczyszczoną przesypać do małego naczynia i dodać łyżeczkę octu, wymieszać do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Przełożyć do foremek na muffiny, dodając jagody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Muffinki z jagodami


Jagodowe muffinki


Babeczki z jagodami

Komentarzy: 14

  1. 2 sierpnia 2013 / 10:37

    Mniam,mniam z jagodami są przepyszne:)

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2013 / 16:08

      Zdecydowanie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2013 / 16:08

      Dokładnie! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2013 / 16:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. kucha
    2 sierpnia 2013 / 21:14

    Piękne zdjęcia!!! Mufiny oczywiscie tez:))

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2013 / 21:22

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 sierpnia 2013 / 9:37

      Super, że się podobają 🙂

  3. 18 sierpnia 2013 / 15:47

    Jagody w babeczkach 🙂 Pycha!

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2013 / 17:32

      Dokładnie 🙂

  4. Patrycja
    19 sierpnia 2013 / 21:36

    Czy mogę użyć mrożonych jagód?

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2013 / 22:09

      Pewnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 24 =