Pavlova

Odkąd zaprzyjaźniłam się z bezami, nareszcie odważyłam się przygotować pavlovę (zabierałam się do niej już któryś rok z kolei… : ) Nie wiem jak to się dzieje, ale u mnie w lodówce zawsze są jakieś zbędne białka, więc taki deser jest idealny. Szybki i prosty w przygotowaniu, a jaki pyszny! Przy obecnym owocowym sezonie musicie wypróbować : ) Polecam!

Składniki :

  • 4 białka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki 30 % (opcjonalnie cukier puder do smaku)
  • ulubione owoce (np. 400 g truskawek)

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę, formując okrąg. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 125 C (opcja grzałek góra i dół) i suszymy przez 45 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 115 C i suszymy kolejne 2 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dodajemy cukier puder do smaku, ale pamiętajmy, że beza jest bardzo słodka ; ) Przekładamy na gotową bezę. Truskawki, myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.Dekorujemy pavlovą.

Smacznego : )


Pavlova
 

Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 8

  1. 23 czerwca 2013 / 11:18

    jak to tylko dwa komentarze???? tu powinni walić drzwiami i oknami do Ciebie..;)
    bardzo lubię ten tort, deser…no i cieszę się, że beza już Ci nie straszna;))))

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2013 / 11:23

      Ola dzięki 😀 a te bezy to u Ciebie pierwszy raz podpatrzone!!! 😀

  2. 23 czerwca 2013 / 14:52

    Pycha! Ja jeszcze boję się bezy, a Pavlova mi baaardzo straszna!

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2013 / 17:06

      Szwagierko uwierz mi, nie ma się czego bać! 😀

  3. 26 czerwca 2013 / 18:21

    Pavlova imponująca, i choć kawałek po proszę ! 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2013 / 18:44

      Bardzo proszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 11 =