Być może zauważyliście moją małą nieobecność na blogu, która była związana z naszymi wakacjami ; ) Pogoda pięknie dopisała i rzeczywiście poczułam taki przyspieszony powiew lata ; ) Pełna nowych pomysłów, zostawiam Wam dzsiaj przepis na drożdżówki, które sprawdziły się nie tylko jako pyszne przekąski w podróży, ale także podczas naszego pikniku i wycieczek ; ) Do ich wykonania zostałam zainspirowana przez Kulinarne wyskoki, ale zmodyfikowałam je zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Polecam!
Składniki na ciasto (ok. 12 sztuk):
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 3 i 1/2 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 10 g drożdży (świeżych)
Składniki na kruszonkę :
- 125 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g malin (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z soku)
- mąka ziemniaczana do podsypania
- mleko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (opcjonalnie)
Przygotowujemy zaczyn do drożdży dodając łyżeczkę cukru, mąki oraz letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, dodajemy jajko, żółtko, maślankę, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto i dodajemy roztopione masło. Ponownie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C (góra-dół). Przygotowujemy kruszonkę – ugniatamy wszystkie podane wyżej składniki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy drożdżówki (kształt dowolny możemy np. odrywać kawałki ciasta i formować z nich okrągłe drożdżówki spłaszczając ciasto dłonią). Na środku bułeczek robimy większe wgłębienie i w przypadku mrożonych owoców wysypujemy to miejsce mąką ziemniaczaną, a następnie wykładamy maliny, odsączone z nadmiaru soku.
Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 min, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego : )
Niezawodne drożdżówki! Musiało być pysznie:)
Ja zauważyłam że Cię coś długo nie ma:). Ale jesteś i są pyszne drożdżóweczki:)
Proste rzeczy często są najsmaczniejsze 🙂
Alez mi narobilas ochoty na drozdzowki!
mniam…
Autor
Dziś będę robić wersję z rabarbarem i truskawkami 😀
wyglądają pysznie:) nie kuście mnie rabarbarem:P bo ja się dziś muszę uczyć a bym do kuchni poszła:P
Autor
Aniu czyżby sesja? 🙂 u mnie zawsze podczas nauki kusiło mnie sprzątanie 😀 a takie drożdżówki by Ci się na pewno przydały 🙂
Pyszniutkie 😉 Przepadam za drożdżówkami. Zwłaszcza z kruszonką 😀
Autor
O ja też! bo kruszonkę uwielbiam także w wersji przed upieczeniem 😀
no drożdżówek sama jeszcze nie próbowałam zrobić, ale może pora najwyższa?! Twoje baardzo zachęcają 😉
Autor
Koniecznie! mi zdecydowanie maj kojarzy się z drożdżówkami, nie wiem jak to jest, ale zawsze mam na nie wtedy ochotę 😀
Uwielbiam! Maliny i kruszonka 🙂
Autor
Super połączenie 🙂
Ojej z przyjemnoscią bym zjadła, bardzo smakowite 🙂
Zapraszam 🙂
Wygląda smakowicie.Polecam nietypowo bo zamiast malin polecam mus z czarnego bzu dostępny na
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Tak apetycznie wygląda, że strasznej chęci nabrałem na ciasto owocowce
Autor
Polecam 🙂