Postanowiłam, że zamiast systematycznie podjadać czekoladowe trufle, znajdujące się w zasięgu mojego wzroku, wykorzystam je do przygotowania sernika ; ) Dodałam do niego masę ganache, żeby było jeszcze bardziej czekoladowo i to słodkie połączenie zdecydowanie mi odpowiadało : ) Idealne do popołudniowej herbaty!
- 550 ml śmietanki 30 %
- 120 g czekolady mlecznej
- 200 g ciasteczek (użyłam migdałowych)
- 65 g masła
- 750 g twarogu
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 łyżki olejku waniliowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 300 g posiekanych trufli czekoladowych
250 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy połamaną, mleczną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i chowamy do lodówki (najlepiej na 2 godziny).
Ciastka miksujemy dokładnie blenderem, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony ser miksujemy na gładką masę z pozostałą śmietanką (300 ml), jajami, olejkiem, mąką i cukrem. Dodajemy trufle, mieszamy. Przelewamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (grzałki góra i dół) przez 60 min. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Z lodówki wyjmujemy czekoladową masę, ubijamy na sztywno, wykładamy na sernik. Przekładamy do lodówki i ponownie chłodzimy.
Smacznego : )
Wygląda bardzo smakowicie! Z chęcią zjadłabym kawałeczek 😉 Pozdrawiam!
Autor
Jest bardzo smaczny polecam 🙂
Wygląda obłędnie:)
Autor
Monika dziękuję 🙂
Poproszę o kawałeczek! 😉
Autor
Bardzo proszę się częstować:)
Wyglada na ciezki i zbity – takie lubie najbardziej!
Autor
Maggie jest dokładnie taki jak piszesz 🙂 Ja też najczęściej mam ochotę na mocne serniki 🙂
obrus genialny! Ciacho jeszcze bardziej, zwłaszcza wierzch…no i estetyka jak zwykle bez zastrzeżeń;)
Autor
Ola bardzo dziękuję 😀
moja mama już by się zakochała w tym serniku:)
Autor
Dzień matki blisko, więc polecam na niespodziankę 😀
O matko… bosko wygląda !!! 🙂
Autor
Dziękuję 😀
Wow, wygląda przepięknie i ślinka aż cieknie…
Bardzo dziękuję:)
Jest przepiękny! Proszę kawałek!
Autor
Zapraszam 🙂
Po prostu wspaniały!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rewelacyjny i przepysznie wygląda ! 🙂
Dziękuje i polecam:)
Sernik wyglada super chcialam go zrobic ale mam forme kwadratowa i nie mam pojecia ile skladnikow potrzebnych bedzie
Autor
A jakie wymiary ma Twoja blachy? 21×21 cm? 🙂
24 na 24
Autor
Po przeliczeniu wyszło mi ok 1,17 porcji, więc robiąc z podanych tutaj proporcji, ale na swojej blasze powinnaś otrzymac tylko niewiele niższy od mojego 🙂
Ok dzieki
Dam znac jaki wyszedl
Autor
Super, będę czekać na informację:)
Wyszedl super, wszyscy zachwycali sie. Polecam
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Sernik jest przepyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Czy można piec ten sernik w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut? Na której półce piec sernik na dolnej czy środkowej? 🙂
Autor
Tego sernika nie piekłam nigdy w ten sposób, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować 😀 Piekę na środkowej półce 🙂