Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to ulubiona wigilijna potrawa mojego Męża ; ) Mógłby je jeść nieprzerwanie przez całe Święta, więc ich przygotowanie oponowałam do perfekcji : ) Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na krokiety idealne. Naleśniki powinny być cienkie i delikatne, a farsz, w tym przypadku kapusta z grzybami mocno doprawiona, aby jej smak „nie zginął” po podsmażeniu. Najlepiej naleśniki i farsz przygotować dzień wcześniej, zawinąć i schować do lodówki, wtedy pięknie zachowują kształt i panierka świetnie przywiera podczas smażenia. Polecam!!!


Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto (około 24 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki nie muszą być zarumienione. Po upieczeniu układać naleśniki jeden na drugi, wtedy nabierają trochę wilgoci i idealnie się zwijają.

Składniki  na farsz:

  • ok. 1,3 kg kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybek i borowik)
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki smalcu

Kapustę wypłukać, dodać smalec i ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić i poszatkować. Suszone grzyby namoczyć przez 2 godziny, odcedzić, ponownie przepłukać wodą i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, dodać suszone grzyby, ponownie przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać, doprawić do smaku i smażyć chwilę razem, aby nadmiar wody odparował. Ostudzić.

Składniki  na panierkę:

  • 3-4 jajka
  • bułka tarta

Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć (instrukcja poniżej, aby krokiety były cieńsze i dłuższe najlepiej, aby boki naleśników nie zachodziły na siebie tak jak na 1 zdjęciu od góry z prawej strony. Zawinięte krokiety najlepiej przełożyć na talerz (złączeniem u dołu), przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia obtoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )


Krokiety - instrukcja zwijania

krokiety jak zrobić krok po kroku

Komentarzy: 26

  1. honorata
    18 stycznia 2010 / 21:35

    przypadkowo trafilam na Twoje krokiety.Ja pieke czesto,nawet teraz w w piatek z pieczarkami i.t.Jesli chodzi ociasto ,to wlasnie musi byc b.rzadkie(polmleka pol wody),po zapieczeniu podnosze lekko palcami,podkladam lopatke i przewracam,bardzo proste.Nalesniki niczym nie przykrywam, poniewaz on zaraz sam nabiera wilgotnosci,jezeli po upieczeniu klade jeden na drugiego.Przy zawijaniu nie mam zadnego problemu.Polecam Ci moj trik.

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2010 / 10:34

      Bardzo dziękuję za wskazówki! U mnie ciasto też wychodzi dość rzadkie. Pozdrawiam 🙂

  2. Rossi
    23 października 2010 / 13:48

    Kochana! Ciasto musi być rzadkie, a żeby nie pękało w czasie zwijania dodaje się do niego nieco mąki… ziemniaczanej 🙂 dzięki temu jest elastyczne.
    Tym sposobem mi zaczęły wychodzić takie jak chciałam.
    I nigdy nie przykrywam, bo podejrzewam, że by się z wilgoci rozpadały.
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      23 października 2010 / 20:31

      Moje ciasto też jest rzadkie 🙂 chętnie wypróbuję patent z mąką ziemniaczaną, bo jeszcze nie próbowałam 🙂 A odnośnie układania ich w stos mi zawsze się ten trik sprawdza 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Urszula
    19 października 2012 / 11:32

    Fajna stronka.Szukałam przepisu na „nie popękane naleśniki”do krokietów…..znalazłam tu,podobnie robię ale bez mąki ziemniaczanej,wypróbuję bo smażę zawsze dzień wcześniej,by szybciej zrobić krokiety z rana. Potem tylko podsmażyć i po robocie.Ciekawe czy mi to wyjdzie bo zawsze kilka popękanych miałam. Niby to nie przeszkadza ale byłoby świetnie gdyby były w całości.Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      19 października 2012 / 15:59

      Też miałam z tym problem, ale na szczęście należy już do przeszłości 🙂 Smacznego!

  4. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:22

    Krokiety są przepyszne, wprost idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:47

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  5. Isia
    19 grudnia 2017 / 18:11

    Pyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2017 / 22:25

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Miki
    23 grudnia 2017 / 18:10

    Pycha udały sie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2017 / 20:04

      Bardzo mi miło 🙂

  7. annusia
    20 grudnia 2018 / 0:03

    rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:06

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Iza
    8 grudnia 2019 / 13:08

    Zrobiłam sa pyszne chciałam pomrozic ale tyle zjedliśmy ze i tak na święta muszę dorobić 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Super rekomendacja 🙂 🙂 🙂

  9. Paula
    8 grudnia 2020 / 13:50

    Uwielbiam! przepis na ciasto i na farsz super, w końcu nalesniki które sie nie rwą przy składaniu i jeszcze smakują super, bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2020 / 12:17

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Emi
    21 grudnia 2021 / 12:35

    Witam serdecznie. Czy zamiast pieczarek mogą być świeże grzyby ? Pozdrawiam. 🤗

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:12

      W takiej wersji nie próbowałam, nie widzę przeszkód, ale pewnie proporcje się trochę zmienią 🙂

  11. Mirka
    16 grudnia 2022 / 14:36

    Najlepsze krokiety gorąco polecam razem z pasztecikami z tej strony 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:14

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

    • Ania
      7 grudnia 2023 / 12:37

      Zgadzam się z Panią!

      • Marta
        Autor
        8 grudnia 2023 / 9:54

        🙂

  12. Misia
    20 grudnia 2023 / 1:04

    Przepyszne , naleśniki rewelacja pięknie się zwijają nic nie pęka, farsz też super jak to kapustka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2023 / 17:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 5 =