Krokiety z kapustą i grzybami to ulubiona wigilijna potrawa mojego Męża ; ) Mógłby je jeść nieprzerwanie przez całe Święta, więc ich przygotowanie oponowałam do perfekcji : ) Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na krokiety idealne. Naleśniki powinny być cienkie i delikatne, a farsz, w tym przypadku kapusta z grzybami mocno doprawiona, aby jej smak „nie zginął” po podsmażeniu. Najlepiej naleśniki i farsz przygotować dzień wcześniej, zawinąć i schować do lodówki, wtedy pięknie zachowują kształt i panierka świetnie przywiera podczas smażenia. Polecam!!!
Składniki na ciasto (około 24 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 1 l mleka
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki nie muszą być zarumienione. Po upieczeniu układać naleśniki jeden na drugi, wtedy nabierają trochę wilgoci i idealnie się zwijają.
Składniki na farsz:
- ok. 1,3 kg kiszonej kapusty
- 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybek i borowik)
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki smalcu
Kapustę wypłukać, dodać smalec i ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić i poszatkować. Suszone grzyby namoczyć przez 2 godziny, odcedzić, ponownie przepłukać wodą i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, dodać suszone grzyby, ponownie przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać, doprawić do smaku i smażyć chwilę razem, aby nadmiar wody odparował. Ostudzić.
Składniki na panierkę:
- 3-4 jajka
- bułka tarta
Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć (instrukcja poniżej, aby krokiety były cieńsze i dłuższe najlepiej, aby boki naleśników nie zachodziły na siebie tak jak na 1 zdjęciu od góry z prawej strony. Zawinięte krokiety najlepiej przełożyć na talerz (złączeniem u dołu), przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia obtoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )
przypadkowo trafilam na Twoje krokiety.Ja pieke czesto,nawet teraz w w piatek z pieczarkami i.t.Jesli chodzi ociasto ,to wlasnie musi byc b.rzadkie(polmleka pol wody),po zapieczeniu podnosze lekko palcami,podkladam lopatke i przewracam,bardzo proste.Nalesniki niczym nie przykrywam, poniewaz on zaraz sam nabiera wilgotnosci,jezeli po upieczeniu klade jeden na drugiego.Przy zawijaniu nie mam zadnego problemu.Polecam Ci moj trik.
Autor
Bardzo dziękuję za wskazówki! U mnie ciasto też wychodzi dość rzadkie. Pozdrawiam 🙂
Kochana! Ciasto musi być rzadkie, a żeby nie pękało w czasie zwijania dodaje się do niego nieco mąki… ziemniaczanej 🙂 dzięki temu jest elastyczne.
Tym sposobem mi zaczęły wychodzić takie jak chciałam.
I nigdy nie przykrywam, bo podejrzewam, że by się z wilgoci rozpadały.
Pozdrawiam
Autor
Moje ciasto też jest rzadkie 🙂 chętnie wypróbuję patent z mąką ziemniaczaną, bo jeszcze nie próbowałam 🙂 A odnośnie układania ich w stos mi zawsze się ten trik sprawdza 🙂 Pozdrawiam 🙂
Fajna stronka.Szukałam przepisu na „nie popękane naleśniki”do krokietów…..znalazłam tu,podobnie robię ale bez mąki ziemniaczanej,wypróbuję bo smażę zawsze dzień wcześniej,by szybciej zrobić krokiety z rana. Potem tylko podsmażyć i po robocie.Ciekawe czy mi to wyjdzie bo zawsze kilka popękanych miałam. Niby to nie przeszkadza ale byłoby świetnie gdyby były w całości.Pozdrawiam.
Autor
Też miałam z tym problem, ale na szczęście należy już do przeszłości 🙂 Smacznego!
Krokiety są przepyszne, wprost idealne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pyszne są 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pycha udały sie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
rewelacja 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Zrobiłam sa pyszne chciałam pomrozic ale tyle zjedliśmy ze i tak na święta muszę dorobić 🙂
Autor
Super rekomendacja 🙂 🙂 🙂
Uwielbiam! przepis na ciasto i na farsz super, w końcu nalesniki które sie nie rwą przy składaniu i jeszcze smakują super, bardzo dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie. Czy zamiast pieczarek mogą być świeże grzyby ? Pozdrawiam. 🤗
Autor
W takiej wersji nie próbowałam, nie widzę przeszkód, ale pewnie proporcje się trochę zmienią 🙂
Najlepsze krokiety gorąco polecam razem z pasztecikami z tej strony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zgadzam się z Panią!
Autor
🙂
Przepyszne , naleśniki rewelacja pięknie się zwijają nic nie pęka, farsz też super jak to kapustka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂