Kurczak po indyjsku wg Pascala

Zapewne każdy z Was słyszał o akcji sklepów Lidl: Pascal kontra Okrasa : ) Jestem zawsze bardzo ciekawa co przyniesie następny tydzień, zwłaszcza, że Pascal od dawna jest moim ulubieńcem i z niecierpliwością czekam, szczególnie na jego przepisy ; ) Tym razem przedstawiam Wam jego przepis na kurczaka po indyjsku, który jest pyszny! Przygotowywałam go już kilka razy i poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, które doprowadziły do tego, że przyrządzenie obiadu zajmuje dosłownie kilka chwil : ) W oryginale polecam zajrzeć na stronę kuchni lidla : ) 


Kurczak po indyjsku

Składniki : 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 20 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki curry
  • sól
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1 szklanka wody
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • ryż basmati do podania

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki na jeden kęs (nie muszą być równą kostką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszklą dodajemy przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy wodę wraz z pokruszoną kostką rosołową, mieszamy i gotujemy. Redukujemy sos, czekając aż woda od pomidorów odparuje. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i wrzucamy do sosu, gotujemy razem przez 15 minut. Następnie dodajemy  połowę, pociętych na mniejsze kawałki, orzechów nerkowca i mieszamy.

Podajemy z ryżem przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy resztą orzechów i posiekaną kolendrą.

Smacznego : )


Kurczak po indyjsku Pascal

Komentarzy: 23

  1. 2 kwietnia 2013 / 19:05

    ten kurczak musi być rzeczywiście obłędny:D również uwielbiam kuchnię Pascala, nawet kiedyś oglądałam jego program:)
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)

  2. Marta
    Autor
    2 kwietnia 2013 / 19:08

    O tak, programy do teraz oglądam, a kurczak pycha! 🙂

  3. 2 kwietnia 2013 / 21:40

    Wygląd przepysznie i na pewno tak smakuje! Zdjęcia fenomenalne, jak ty to robisz?

  4. Marta
    2 kwietnia 2013 / 21:51

    Bardzo smaczny, zachęcam 🙂 super, że zdjęcia Ci się podobają 😉

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2013 / 22:07

      Polecam 🙂 na pewno zajrzę 🙂

  5. Marta
    Autor
    2 kwietnia 2013 / 22:16

    Ja również! Szybko i smacznie 🙂

  6. 3 kwietnia 2013 / 9:53

    ja też jestem ciekawa tej dwójki, w sumie…niby robią to, co znamy, lubimy, ale zawsze jakaś nowość, coś innego. pięknie to wymyśliłaś, zdjęcie porywa;)

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 11:47

      Ola ich niektóre triki zupełnie mnie zaskakują (pozytywnie) i rzeczywiście z czegoś prostego potrafią zaproponować fajne rzeczy 🙂

  7. 3 kwietnia 2013 / 10:03

    Pascal jest także i moim idolem, jeśli chodzi o gotowanie 🙂 Z pewnością spróbuję tego dania, bo na Twoim zdjęciu wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 11:48

      Zagotowana dziękuję 🙂 tego kurczaka musisz spróbować!

  8. Gosia
    3 kwietnia 2013 / 10:16

    Wygląda przepysznie, też czasami zaglądam do ,kuchni lidla, i wypróbowuję przepisy chłopaków, wczoraj robiłam spaghetti ze świeżym szpinakiem wg Okrasy, naprawdę pyszne:)

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 11:49

      O, tego spaghetti jeszcze nie robiłam, ale poprzednie przepisy z kuchni włoskiej też mi posmakowały 😀

  9. 3 kwietnia 2013 / 10:35

    Świetne wygląda! Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam takie smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 11:50

      Szwagierka polecam 😀

  10. jagoda
    3 kwietnia 2013 / 18:53

    wyglada ogniiiiiiscie!mniam!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 18:58

      Jest mocno pikantny i wyrazisty 🙂

  11. 3 kwietnia 2013 / 23:00

    Przyznam, że wygląda smakowicie, choć zastanawiam się jak danie by smakowało z użyciem świeżych składników.

  12. Marta
    Autor
    3 kwietnia 2013 / 23:05

    Robiłam także w takiej wersji i oczywiście jest pyszne, ale bardziej czasochłonne 🙂

  13. 4 kwietnia 2013 / 15:39

    Martuniu pięknie podałas wspaniałe, pyszne danie ! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  14. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2013 / 15:41

    Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 20 =