Składniki :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, ciasto będzie dość klejące ale nie dodawać więcej mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4mm ( teraz można podsypać mąką – tyle, aby się nie kleiło) i wycinać foremkami kształty pierniczków.
Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec w piekarniku przez 8-10 min. w temp. 180 C. Studzić na kratce i dowolnie dekorować.
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder rozprowadzić z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru, gdy zbyt gęsty dodać soku z cytryny.
Smacznego : )
Przepis na lukier super, na pewno skorzystam. Do ciasteczek trzeba bedzie zrobic jeszcze jedno podejscie 🙂
Marta jak zwykle się nie zawiodłam! najpierw szukałam na googlach przepisu na pierniczki, ale nic mi nie wpadło w oko, wiec pomyślałam „idę do Marty” i od razu wpisałam w wyszukiwarce „pierniczki” i wybrałam właśnie te, które polecasz, są obłędnie pyszne, ja jako fanka pierników z miejsca się zakochałam, jedynie co zmieniłam ( jak zwykle :] ) -ilość cukru pudru, zamiast 3/4 szklanki dałam delikatnie mniej niż połowę i są pyszniaste! za tydzień na święta na pewno zrobię je ponownie 🙂
Autor
Super! fajnie, że trafiły w Twój gust 😀 chyba muszę się też skusić na zmniejszenie tej ilości cukru i może sama się przekonam 😀 zawsze zdrowiej 🙂
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Super!