Karpia jemy tylko na Święta, dlatego jego smak jest dla mnie bardzo wyjątkowy. Przepis pochodzi od mojej Mamy i jeśli ktoś uważa, że karpia nie lubi, to zachęcam do wypróbowania, bo ten na pewno Wam zasmakuje!!! : ) W zeszłym roku przekonałam nawet mojego T. który był nastawiony bardzo sceptycznie ; ) Jeśli również nie jesteście przekonani, serdecznie zachęcam, bo składników potrzeba niewiele, wykonanie jest bardzo proste, a smak niezapomniany ! ; )
Składniki :
- 1 karp
- sól, pieprz
- 4-5 cebul
- mąka do obtoczenia
- olej do podsmażenia
Karpia dokładnie patroszymy i myjemy. Kroimy w dzwonki i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Karpia wraz z cebulą wkładamy do miski i mieszamy. Cebula powinna przykrywać wszystkie kawałki. Miskę przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
Następnego dnia karpia dokładnie oczyszczamy z cebuli, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju.
Zabieram się do rpayc, oby mi też się udał taki ładny:)
Autor
Na pewno się uda!!! smacznego ; )
Wow, your post makes mine look felebe. More power to you!
Zamarynowałam w cebuli, co ledwo znioslam, bo moje oczy po prostu eksploduja przy cebuli i czosnku. Mam nadzieje, ze smak karpia mi wynagrodiz te niedogodnosci:)
Karp jest pyszny!!! nawet Teść co nie lubi spórbował i powiedział, że niczego sobie a to szok haha pomroziłam i mam nadzieję, że jak rozmroże to nadal będzie tak samo smakował 🙂 Jakieś wskazówki?
Autor
Bardzo się cieszę, jak Teść przekonany to dowód na to, że nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 niestety nigdy nie mroziłam, ale mam nadzieję, że będzie równie smaczny 🙂
Bardzo dziękuję za wszystkie Twoje wigilijne przepisy 🙂 wszystko smakowało wyśmienicie i rodzinka zachwycona 🙂
Autor
Bardzo mi miło! cieszę się, że smakowało 🙂
Karp wyszedł pysznie i juz czeka na święta w zamrażarce dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Robiłam w zeszłym roku i w tym będzie powtórka bardzo dobry jest 🙂
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Tak jak nikt u nas w rodzinie nie lubi karpia to tym sie zajadali i karp został odczarowany dziękuję 🙂
Autor
Jak miło! dziękuję i pozdrawiam 🙂
Jest pyszny juz zamrozilam na swieta pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Bez jajka ?
Autor
Tak, bez jajka 🙂 Tylko składniki podane w opisie 🙂
Muszę wypróbować bo do tej pory robiłam z czosnkiem wg. przepisu męża i jak kotlet panierowałam a potem smażony na maśle na wolnym ogniu. Ja spróbuję twojego a że nie lubię tłuszczu który jest pod skórą to narobię w skórze dziurek no. wykałaczką żeby ten tłuszcz się wysmażył to i skórką będzie bardziej chrupiąca.😋 Dzięki za przepis . Smacznej uczty wigilijnej.💫
Autor
Chrupiąca skórka to jest to 😀 Pozdrawiam i również życzę wszystkiego dobrego 🙂
Karpik smażony tylko na masełku i potem do żaroodpornego naczynia i do piekarnika na 20 minut w temp.150 stopni. Pychotka 🙂 Pani przepisy są super. Cieszę się, że trafiłam na tę stronę. Na pewno jakieś w tym roku wypróbuję.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂