Od dawna miałam ochotę przyrządzić czekoladową tartę z kokosowym kremem, znalezioną u Anulli ; ) Być może podobnie jak ja macie swoje listy rzeczy „do zrobienia” (moja nie ma końca… ; ), ale ta tarta zdecydowanie musiała być przyrządzona bez kolejki ; ) Prosto i pysznie polecam : )
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem. Na cieście wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, kaszą itp, tak aby nie wyrosło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Ostudzić.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 200 g wiórków lub płatków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki dekorować schłodzoną tartę wg uznania.
Smacznego : )
Bardzo fajny pomysł 😉
Autor
Dokładnie, mi również bardzo się spodobał 🙂
Wygląda przepysznie. Poproszę kawałek 🙂
Autor
Zapraszam 😀
cieszę się, że wyszła i smakowała:)
również używam metalowej foremki do pieczenia tarty, ale ostatnio w sklepie z różnymi drobiazgami widziałam podobną do Twojej za grosze i chyba się skuszę:)
też mam kilometrowe listy „do zrobienia”:P
Autor
Moja metalowa miała przy obwodzie dodatkowe wgłębienie, co utrudniało sprawę, a taką porcelanową polecam 🙂 Tarta pyszna, super, że u Ciebie znalazłam 🙂
rewelacyjnie wygląda:)
Autor
Dziękuję 🙂
moja ma takie samo wgłębienie, które mnie denerwuje czasami:( to jeszcze bardziej mnie przekonałaś do tej porcelanowej:) a sama do tej tarty zbierałam się od września – wstyd,a dzięki ankietom wreszcie zrobiłam:)
Autor
To chyba mamy taką samą! 🙂 to wgłębienie początkowo mi się wydawało ok, ale strasznie utrudnia wyjmowanie, bo spód się kruszy 🙂 Z porcelanową łatwiej 🙂 Bardzo lubię Twoje ankiety i cieszę się, że jednak udało Ci się zrobić 🙂
Powalila mnie ta tarta!!! Wyglada bosko!
Autor
Polecam, bo smakuje też pysznie 🙂
Ta forma do tarty jest rewelacyjna, a tarta wygląda przesmakowicie. Połączenie kokosu i czekolady jest jak dla mnie połączeniem idealnym. 🙂
Pozdrawiam!
Autor
Bardzo dziękuję, a połączenie rzeczywiście trafione 🙂
Bardzo elegancka i bardzo pyszna tarta ! Wygląda imponująco 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo smaczna 😀
Mmm… Bounty… Pyyychaa! 🙂 Dopisuję do swojej listy „to do” 😉
Autor
Mam nadzieję, że Twoja lista nie jest tak długa jak moja 😀
aaaaaaaaaaa, oddawaj te bounty!! całe!!! matko, uwielbiam takie kombinacje, normalnie foch, że nie mogę spróbować!!! ;p
Autor
Ola żałuję, że nie mieszkasz w pobliżu, bo chętnie bym się podzieliła, a tak musiałam zjeść prawie całą sama, bo akurat mąż w podróży 😀
Ale piekna, az slow brak! A forma swietna, tez mam zawsze problem z wyjeciem 1. kawalka.
Autor
Bardzo dziękuję, myślę że ten problem z 1 kawałkiem dotyczy niestety wielu z nas 🙂
Dzięki za kawałek, Młody przekazał, pyyycha 😀 pozdrowionka!
Autor
Dobrze, że przekazał i fajnie, że smakowała 😀
Cudowna 🙂 koniecznie musze zrobić. Tylko nie posiadam formy na tartę niestety 🙁 myślę, czy w tortownicy jakoś dalo by się to zrobić? 😉
Autor
W tortownicy też się uda, tylko musisz „wylepić” ciastem jej boki tylko np. do połowy, by brzegi nie były zbyt wysokie 🙂 Sama kiedyś stosowałam ten patent i poza trochę innym wyglądem było ok:)
Więc będę próbować 😉
Dziękuję za odpowiedź. Wspaniały blog 🙂
może zechcesz zajrzeć do mnie ? 🙂
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Pozdrawiam mocno 🙂
Autor
Nie ma za co 🙂 a Twój blog z przyjemnością odwiedziłam 😛
Świetny przepis! Byłam w szoku kiedy spróbowałam tej tarty, bo smakuje identycznie jak batonik. 🙂 Jeszcze podaba mi się, że jest łatwa w wykonaniu.
Autor
Bardzo się cieszę, że tarta smakowała 🙂 moim zdaniem także jest prosta w przygotowaniu, a do tego w smaku pyszna 🙂
Tarta ideał 🙂 chyba się uzależniłam bo piekę jak szalona wszytskie Twoje tarty po kolei 🙂 jesteś mistrzynią!
Autor
Dziękuję za tak serdeczny komentarz 🙂
Bardzo fajny przepis zapisuję 🙂
Autor
Super 🙂
Przepyszna ❤️
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pycha zrobiła furorę na imprezie dziękuję !
Autor
Super, że posmakowała 🙂