Kolejna odsłona kurczaka ; ) Węgierskie potrawy kojarzą mi się z daniami pikantnymi, czyli takimi jakie lubimy najbardziej ; ) w tym przypadku smak tego kurczaka nie wydał mi się szczególny choć na pewno jest to jakaś nowa dla mnie alternatywa ; ) najlepiej spróbujcie sami!
Składniki :
- 3 duże podudzia
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, papryka słodka, papryka ostra, chili w proszku
- łyżka octu winnego
- 1 szklanka wody
- ok 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
Kurczaka doprawiamy do smaku solą, papryką ostrą i słodko, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. W tym samym czasie podsmażamy na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, papryki oraz masło i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy też kurczaka i podlewamy wodą dodając również ocet oraz sól do smaku. Dusimy pod przykryciem ok 30 min, aż kurczak będzie miękki. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Następnie w miseczce rozprowadzamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dolewamy do garnka. Dusimy jeszcze jakiś czas.