Pieczeń

Przygotowanie pieczeni zawsze wydawało mi się bardzo skomplikowane i mocno pracochłonne. Dopiero niedawno podpatrzyłam jej wykonanie u mamy i okazało się, że tak pyszny obiad można wyczarować niedużym nakładem pracy, wystarczy jedynie odpowiednia mieszanka przypraw oraz czas na duszenie ; ) Polecam!


Pieczeń
Składniki :

  • ok. 1 kg łopatki
  • pieprz, słodka czerwona papryka, ziarenka smaku Winiary (w dużej ilości u mnie mięso było całe czerwone od papryki : )
  • oregano, bazylia, majeranek (około 2-3 łyżek każdej z przypraw)
  • tymianek, estragon, cząber (mała szczypta, ew. można pominąć)
  • 6 ząbków czosnku
  • margaryna do podsmażenia

Mięso umyć. Przełożyć na deskę i doprawić (tylko z jednej strony). W tym czasie rozgrzać margarynę np. w brytfannie, lub innym naczyniu, w którym będziemy dusić pieczeń. Przełożyć tam mięso doprawioną stroną na dół i posypać drugą stronę (tym sposobem stracimy jak najmniej przypraw podczas przenoszenia : ). Dodać obrane ząbki czosnku. Podsmażać z obu stron na rumiany kolor. Gdy mięso będzie już ładnie przypieczone podlać wodą do ok. 3/4 wysokości, u mnie wystarczyły 3 szklanki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

Aby uzyskać sos zaklepujemy (wodą wymieszaną z mąką) pozostałą po duszeniu mieszankę wody i tłuszczu.

Najlepiej podawać z ziemniakami lub pyzami (przepis tutaj).

Smacznego : )

 


Pieczeń z łopatki

Komentarzy: 22

  1. 17 stycznia 2013 / 14:23

    mniam, kluchy też;) …no i widzę kompozycję;))))

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2013 / 15:48

      Ola starałam się, aby nauka nie poszła w las 😀

  2. Szwagierka
    17 stycznia 2013 / 15:36

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2013 / 15:49

      Szwagierka zapraszamy na obiad 🙂 Milena polecam! 🙂

  3. 17 stycznia 2013 / 15:44

    Smakowicie wyglada 🙂 Chyba zrobir na niedzielny obiad 🙂
    Zapraszam na mojego bloga

  4. 17 stycznia 2013 / 16:25

    widać, że wyniosłaś coś z tych warsztatów:) pozazdrościć, bo moim zdjęciom też daleko do perfekcji, a to ważne gdy prowadzi się bloga:)
    ps. pyszny obiadek, uwielbiam!:)

  5. 17 stycznia 2013 / 17:15

    Wysmienity obiad z przepysznym mięskiem ! Dodatek pyz znakomity 🙂 Pozdrawiam 🙂

  6. Marta
    Autor
    17 stycznia 2013 / 18:06

    Aniu bardzo dziękuję 🙂 Samantha pyzy rzeczywiście super pasowały 🙂

  7. 18 stycznia 2013 / 0:32

    Świetne zdjecia! I kolejny przepis do wypróbowania 🙂

  8. Marta
    Autor
    18 stycznia 2013 / 0:34

    Bardzo dziękuję i pieczeń polecam!

  9. ania_grze
    18 stycznia 2013 / 10:32

    Pyszka!Omnom nom!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2013 / 11:42

      Zgadza się 🙂

  10. 20 stycznia 2013 / 1:10

    Cudowne na obiad…Pięknie wygląda:)

  11. Marta
    Autor
    20 stycznia 2013 / 2:41

    Bardzo dziękuję! 🙂

  12. Marta
    Autor
    23 stycznia 2013 / 0:58

    Polecam, nie tylko pysznie pachnie, ale i świetnie smakuje 😀

  13. 6 lutego 2013 / 14:45

    A jeżeli chcę robić w piekarniku to również mogę się stosować do tego przepisu?

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2013 / 15:23

      Z przyprawieniem na pewno 🙂 ale w piekarniku musisz pomyśleć nad odpowiednim podlewaniem, aby mięso nie było zbyt przesuszone 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2013 / 10:18

      Polecam 🙂

  14. Ola
    25 marca 2018 / 22:48

    Jest przepyszna a z tego co zostalo z obiadu pokroilam w plasterki i mamy wedlinke 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:57

      I nic się nie zmarnuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 4 =