Dziś za oknem zrobiło się u nas zupełnie biało! Uwielbiam pierwszy śnieg i nie mogłam się oprzeć, więc na śniadanie skosztowałam z tej okazji nasz biały sernik ; ) Przepis podpatrzyłam u Majanki, a sernik wyszedł bardzo smaczny, kremowy i wilgotny. Polecam!
- 100 g ciasteczek digestive z czekoladą
- 50 g masła
Ciasteczka zmielić blenderem lub dobrze rozkruszyć np. tłuczkiem do mięsa. Dodać masło i wyrobić. Przełożyć na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g kremowego serka (np. z wiaderka do serników)
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka proszku budyniowego – waniliowego
- 125 g cukru pudru
Serek ucierać, aż będzie gładki. Dodać cukier puder i budyniowy proszek. Cały czas miksując dodać jajka. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do masy serowej. Zmiksować.
Gotową masę serową przełożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, że polewa w nią nie wsiąknie.
Składniki na polewę:
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na wierzch sernika. Rozsmarować równomiernie i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie, sernik ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego : )
Piękny, idealny do puchowego siwata za oknem:)
Autor
Dokładanie:)
ślicznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
moja mama byłaby zachwycona, bo uwielbia serniki:)
Autor
To tak jak ja 😀
Pięknie wygląda – akurat na dzisiejszy dzień 🙂
Autor
To prawda, idealnie się wpasował w dzisiejszy dzień 🙂
tylko jak tu wytrzymać całą noc i nie uszczknąć choćby troszeczkę 🙂
Autor
Dokładnie 😀
Zgadzam się z wami dziewczyny 🙂
Autor
🙂
hej 🙂
chcę spróbować zrobić taki sernik. Jakiej wielkości tortownicy użyłaś ?
Autor
hej 🙂 użyłam tortownicy o średnicy 20 cm 🙂
Latyw sposób:-) dobrze wiedzieć jak szybko i łatwo można zrobić coś pysznego:-) . Pozdrawiam
Autor
Dokładnie, łatwo i smacznie:)
Pychota 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂