To chyba jedne z moich ostatnich drożdżówek w tym roku, nie licząc oczywiście świątecznych wypieków, które już chodzą mi po głowie ; ) Drożdżówki z truskawkami przypomniały mi letnie dni i pomimo, że musiałam użyć mrożonych owoców, były pyszne : ) Polecam !
- 200 ml mleka
- 1 jajo
- 2 łyżki masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży (świeżych)
Składniki na kruszonkę :
- 125 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 400 g truskawek (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z soku)
- ok. 2-4 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek mleka
Metoda dla maszynistów:
Składniki na ciasto umieszczamy w automacie do pieczenia chleba (najpierw składniki płynne, następnie suche, a na samym końcu rozkruszone drożdże). Następnie włączamy program do wyrabiania i rośnięcia ciasta.
Dla osób, które nie posiadają maszyny: w letnim mleku rozpuszczamy masło. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, tak aby zrobiły się rzadkie. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę ciepłego mleka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy i dodajemy pozostałe mleko. Znów mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, dodajemy jajko, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 C. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i osuszamy (mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku). Świeże owoce kroimy na połówki, mrożone pozostawiamy w całości (są mniej jędrne).
Przygotowujemy kruszonkę – ugniatając rękami wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy drożdżówki (kształt dowolny możemy np. odrywać kawałki ciasta i formować z nich owalne drożdżówki spłaszczając ciasto dłonią). Na środku bułeczek robimy większe wgłębienie i w przypadku mrożonych owoców wysypujemy to miejsce bułką tartą, a następnie wykładamy truskawki.
Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego : )
aż lato się przypomina:)
Autor
Dokładnie 😀
Wyglądają jak z najlepszej piekarni:) Szkoda, że nie można spróbować:)
Autor
Zapraszam do mnie 🙂
jeju, wyglądają obłędnie !!! prześliczne 🙂
dZISIJA piekłem z braćmi i wyszły super!
Autor
Super, że się udały 🙂
wyglądają jak ze sklepu, super
Autor
Bardzo dziękuję, do tego pyszne 🙂