Teoretycznie jest to łatwy i szybki sposób na kurczaka: ) w praktyce potrzeba jednak trochę cierpliwości jeśli liczyć czas oczekiwania na mięso chłodzące się w lodówce, oraz oczywiście późniejsze zapiekanie: ) jednak jeśli uda nam się wytrwać czeka nas smaczny obiad, a czego się nie robi, aby zjeść coś pysznego ; )
Składniki na kurczaka:
- 5-6 udek z kurczaka
- słodka i ostra papryka, chili, bazylia, curry
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Składniki na ziemniaczki:
- 6-7 ziemniaków
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
Ponadto potrzebujemy :
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- 2 łyżki majeranku do posypania
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
- 0,5 cebuli pokrojonej w talarki
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną wkładamy kurczaka i ziemniaczki. Potrawę sypiemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 C przez ok. 30 min. Po tym czasie możemy delikatnie „przemieszać” kurczaka z ziemniakami i wyciągnąć czosnek ; ) Zapiekamy kolejne 30 min, po czym dodajemy talarki z cebuli i ostatecznie wstawiamy na 15 min ; )
Oooooo,jaka zmiana na blogu:)
Kurczak wygląda super, chętnie bym go zrobiła,ale mam kilka pytań:
1/ skąd wziąć same nóżki takie małe?( w pip są wielkie)
2/ czy smak jest pikantny?;)
pozdrawiam!
Autor
A. bardzo się cieszę z Twojej aktywności ; )
Wracając do Twoich pytań:
1. nóżki kupiłam właśnie w pip tylko, że należy szukać wśród mięs już zapakowanych (nie pamiętam firmy ale na żółtej tacy ; ) często korzystam więc mogę polecić, jeśli chodzi o świeżość na razie wszystko było ok ; )
2. Smak jest wyrazisty ale jeśli ma być bardziej pikantny polecam więcej chili ; ) choć ja lubię wszystko na ostro więc mogę być nie obiektywna ; )
Haha, dziękuję za odpowiedź!
Aktywność musi być, a co! Jak sie najbardziej w życiu lubi jeść, to cóż pozostaje, hahaha;)