Murzynek

Dopiero niedawno się zorientowałam, że na blogu nie mam przepisu na tak klasyczne ciasto, jak murzynek ! : ) Ten autorstwa mojej mamy słynie z tego, że zawsze się udaje, a do tego jest obłędnie pyszny : ) Pięknie wyrasta, jest puszysty a zarazem wilgotny dosłownie rozpływa się w buzi. Prosty i szybki do przygotowania, idealny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!


ciasto murzynek przepis
Składniki na dużą blachę (36x25cm):

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie powidła do przełożenia

Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić całe jajka i wymieszać. Dodać kakao, a następnie dżem i ponownie połączyć składniki. Dołożyć mąkę i wymieszać, a na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę. Piec w 175 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony posypać cukrem pudrem. Można przełożyć powidłami – u mnie obowiązkowo ; )

Smacznego : )


murzynek przepis


murzynek z powidłami przepis

Komentarzy: 30

  1. 8 listopada 2012 / 19:46

    oj dawno go nie piekłam…

  2. Marta
    Autor
    8 listopada 2012 / 22:23

    Taki prosty, a jaki pyszny 🙂

  3. 9 listopada 2012 / 20:01

    to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam 😉

  4. Marta
    Autor
    9 listopada 2012 / 21:45

    To na pewno masz do niego duży sentyment 😀

  5. 13 listopada 2012 / 10:03

    Murzynek wygląda obłędnie. Ja robię troszkę inaczej, ale na pewno wypróbuję według Twojego przepisu. Az ślinka cieknie 😉

  6. Marta
    Autor
    13 listopada 2012 / 11:38

    Przepis jest niezawodny, więc polecam 🙂

  7. Agata
    20 stycznia 2017 / 21:38

    Przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:07

      Super, że posmakował 🙂

  8. Asia
    15 marca 2017 / 13:53

    Idealny przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2017 / 0:27

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  9. Natalia
    19 marca 2017 / 23:02

    Wyszedł pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2017 / 0:32

      Bardzo się cieszę 🙂

  10. Iza
    25 sierpnia 2017 / 17:40

    Pyszne i proste ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2017 / 18:37

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Agni
    19 września 2017 / 17:45

    aż dwie łyżki sody?

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:10

      Tak 🙂

      • 4 maja 2024 / 12:13

        A czy zamiast sody można proszek do pieczenia?

        • Marta
          Autor
          5 maja 2024 / 16:51

          Tak, ma trochę słabsze działanie, ale da radę 🙂

  12. Aga
    4 listopada 2018 / 9:58

    Przepyszny jest!!!!

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:37

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  13. Marcysia
    7 kwietnia 2019 / 10:39

    Wspaniały przepis murzynek pieknie wyrósł, jest fajny wilgotny zapisuję do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:37

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  14. Kasia
    16 lutego 2020 / 15:26

    duza blacha to jaki rozmiar 😉

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2020 / 21:27

      Np. 35×24 cm 🙂

  15. janerochester
    14 marca 2020 / 18:56

    Odgrzebałam Twój nieco starszy przepis całkiem przypadkiem i bardzo się z tego cieszę!
    Ciasto proste w przygotowaniu, bardzo ładnie wyrosło i co najważniejsze nie wyszedł zakalec ( co było moją zmorą).
    Na duży plus, że z sodą, bo proszku do pieczenia staram się unikać, a dodatek dżemu fajnie zamaskował gorzki posmak, która soda daje. Na dobrą sprawę w smaku jej w ogóle nie czuć.
    Fajny trick z rozpuszczeniem sody w mleku, wtedy na pewno lepiej „rozeszła się po cieście”.
    Dziękuję!

    • Marta
      Autor
      16 marca 2020 / 12:07

      Bardzo mi miło, że posmakowało i udało się uniknąć zakalca 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Jolka
    4 grudnia 2020 / 16:57

    Murzynek wyszedł! zrobiłam na męża urodziny i Mu s m a k o w a l! Pierwsze ciasto,kyore mi wyszlo 🤗wspanialy przepis!

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2020 / 21:03

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. Sylwia
    19 marca 2021 / 14:25

    Szklanka =150g?

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:35

      Używam szklanki o pojemności 250 ml 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 10 =