Kolejne ciasto, które często pojawiało się u nas w rodzinnym domu i wiąże się z miłymi wspomnieniami ; ) Nawet mój mąż, który nie przepada za kokosem bardzo się w nim rozsmakował ; ) Gorąco polecam!
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier, mieszamy dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut (aż się ładnie zarumieni) w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 C (termoobieg).
Składniki na krem:
- 1 puszka ananasów
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek
- 1 margaryna (250 g)
- opcjonalnie 1 łyżka spirytusu ew. wódki dla intensywniejszego smaku
Ananasy odcedzamy i kroimy w kostkę. Do soku dodajemy cukier wanilinowy oraz budyń. Mieszamy i tak przygotowany proszek zagotowujemy na małym ogniu, na gęsty budyń, cały czas mieszając. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, dodajemy przestudzony budyń i żółtka. Mieszamy dodajemy spirytus i na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i ponownie mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera ale na najmniejszych obrotach). Gotowy krem przekładamy na przestudzony biszkopt.
Składniki na kokosową bezę:
- 2 opakowania wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 białek
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a na koniec wiórki kokosowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i pieczemy za złoty kolor (sprawdzamy patyczkiem, czy środek nie jest surowy) ok. 30 min.
Gotową bezę przekładamy na krem. Możemy całość polać polewą czekoladową.
Smacznego : )
eee, szybkie i nieskomplikowane, super;D
Autor
Smacznego! 😉
fajny nieskomplikowany przepis:)
Pyszne Martuniu ciasto zrobiłaś, wygląda bosko, a smak na pewno zniewalający 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Autor
Aniu polecam 🙂
Autor
Samantha – bardzo Ci dziękuję, rzeczywiście bardzo smaczne 🙂 również pozdrawiam!
pieke to ciasto od lat i nie znam osoby której by nie smakowalo
Autor
To prawda, ja też jeszcze nikogo takiego nie spotkałam 🙂
i to ciacho… mmmm
Autor
Było pyszne 🙂
Przepis brzmi bardzo smakowicie 🙂
Autor
Ciasto jest bardzo smaczne 😀
Po ile ten kokos pakowany, kupilam 2 opakowania po 100 gram, wystarczy?
Autor
Wystarczy 🙂
Przepraszam,ale czy w przepisie na biszkopt nie ma pomyłki?Czy ilości mąki nie powinny być odwrotnie…3/4 szkl.mąki wrocławskiej a 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej?….ciasto wygląda na przepyszne.Serdecznie pozdrawiam
Autor
Witam 🙂 w przepisie wszystko się zgadza, tym razem trochę nietypowe proporcje, ale zapewniam, że wychodzi pysznie 🙂 Dziękuję za uwagę, bo zawsze lepiej się upewnić! i rówież pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Rzeczywiście proporcje dość nietypowe dla biszkopta.Byłam przyzwyczajona do tych ilości odwrotnych….i stąd moje zapytanie.Na pewno wypróbuję przepis,bo ciasto wygląda na niezwykle smakowite,poza tym to moje smaki..!!pozdrawiam
Autor
Zazwyczaj też piekę z innych proporcji, więc rozumiem zaskoczenie. Ciasto pyszne, na pewno będzie smakować 🙂
M… uwielbiam biszkopt 😀
Autor
Ciasto na pewno zasmakuje 😀
na jak blaszkę jest to pysznie wyglądające ciasto?
Autor
Blacha o wymiarach: 37 cm x 21 cm 🙂
Pani Marto, tylko 1 lyzka alkoholu? To będzie w ogole cos czuć? Bo np do ciasta pijany kokos daje się cala szklankę alkoholu 😀 to ciasto ananasowe a pijany kokos to jakby niebo a ziemia 🙂
Autor
Pani Agato ciasta pijany kokos niestety nie znam, ale za takimi w których czuć alkohol nie przepadam… Tutaj zdecydowanie nie czuć i bardzo mi to odpowiada 🙂
Dzień dobry. Chciałabym upiec to ciasto na Wielkanoc i z tego względu mam dwa pytania: puszka ananasa o jakiej gramaturze jest wykorzystana do zrobienia tego ciasta? Ile gram wiórków kokosowych należy użyć? Pozdrawiam
Autor
Dzień dobry, puszka ananasa 567g , wiórki kokosowe 200g. Pozdrawiam 🙂
Pięknie dziękuję 😊 Zapytam jeszcze tylko czy zamiast mąki wrocławskiej można użyć tortowej?
Autor
Tak, można tortowej 🙂