Chyba każdy z nas zna ciasteczkowego potwora, a co więcej prawie każdy za nim przepada ; ) Jako miłośniczka ciasteczek tym bardziej go uwielbiam : ) Już dawno temu, będąc przejazdem w Warszawie, miałam okazję spróbować takiej muffinki, ale dopiero kiedy zauważyłam jak łatwo ją przygotować (inspiracja), postanowiłam sama się do tego zabrać. Babeczki wyglądają naprawdę zachęcająco i goście byli bardzo zadowoleni, chociaż osobiście zupełnie nie przepadam za kremem maślanym, wykorzystywanym do dekoracji cupcakes. Następnym razem użyję kremu na bazie twarogu i mam nadzieję, że bardziej przypadnie mi do gustu ; )
Składniki na cupcakes (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
Mąkę mieszamy z białym cukrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy rozpuszczone masło, jajko i mleko, a następnie dodajemy do suchych składników. Na końcu dodajemy brązowy cukier i kakao. Mieszamy i nakładamy do papilotek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie studzimy je przez ok. 10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na metalowej kratce.
Składniki na maślany lukier:
- 125 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 450 – 500 g cukru pudru
- 4-5 łyżek mleka
- odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
Masło ucieramy z cukrem z wanilią oraz częścią cukru pudru (np. 1/3 podanej porcji). Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy kolejną porcję cukru pudru oraz 1-2 łyżki mleka. Ponownie dodajemy cukier puder i mleko i miksujemy do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Niewielką ilość masy (potrzebną na oczy dla naszych potworów) przekładamy do 2 foliowych woreczków, szprycy lub rękawa cukierniczego. Jedną część zostawiamy białą, a drugą barwimy kakaem lub czarnym barwnikiem.Do największej ilości lukru dodajemy wykałaczką odrobinę niebieskiego barwnika i mieszamy. Jeśli używacie barwników w proszku polecam próbować od niewielkiej ilości, ponieważ kolory są bardzo intensywne nawet przy niewielkiej ilości : ) Gotowym niebieskim kremem smarujemy wystudzone wcześniej babeczki.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (ok. 1/2 paczki)
- niebieski barwnik spożywczy
- kilka ciastek
Smacznego : )
Boski!!!!!!!!!!!!moje dzieciaki padna z wrazenia jak im pokaze:)
Autor
Dzięki 🙂 mam nadzieję, że dzieci będą zadowolone 😀
Piękne ! Pomysł podkradam, a moje wnuczki będą uradowane takimi potworkami ! Cudne !!! 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 😀
genialnie wygląda!:)
Autor
Dzięki!!:)
haha jaki słodziak 🙂 i do tego smaczny.
Autor
O tak! słodki, aż żal jeść 😀
Ale piękne, mam nadzieje, ze mi tez takie wyjda.
Autor
Na pewno! tylko się wydają trudne do wykonania 🙂
jakoś tak mi pasuje wyglądowo na helloween. moze zrobię
Autor
Polecam 😀
ale świetny!!! następnym razem jak będziesz w Warszawie zapraszam na kawę:)
Autor
Dziękuję za zaproszenie! pozdrwiam:D
Jak długo można przechowywać te cupcakes?Żeby krem się nie popsuł?
Autor
U nas zniknęły tak szybko, że nawet nie wiem ; ) Ale w lodówce na pewno kilka dni : )
super pomysł!!! jak najszybciej zabiorę się do zrobienia potwora :):):)
zapraszam także do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach, wskazówkach 😉
http://danceinmykitchen.blogspot.com/
ej no wyglada genialnie!!! jak ten z ulicy sezamnkowej serio serio!!! ale mam pytanie co do cukru – czy uzywasz dwóch rodzai bo sie roznia w smaku, czy dlatego, ze bialy jest niezdrowy i go troche zastepujesz tym zdrowszym? pytam, bo ostanio troche o tym czytalam (np tu http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/221/br%C4%85zowy-cukier-jest-zdrowszy/), ale caly czas nie mam jednoznacznej odpowiedzi, lekarz sie jeszcze nie wypowiedzial
Autor
Szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi 😉 bardzo lubię słodkości, więc biały cukier mi nie przeszkadza:D
po prostu świetny:)))
Autor
dziękuję 🙂