Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki pszennej
– 2 jajka
– łyżeczka soli
– 1,5-2 szklanki ciepłej wody
Opcja bez jajek:
– ok. 700 g mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka soli
– 1,5 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz:
– 500 g ziemniaków
– 500 białego tłustego sera
– 2 cebule
– odrobina masła
– sól
– pieprz
Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro, farsz po ugotowaniu straci trochę ostrości i nie może być mdły.
Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania.
Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy aż wypłyną i od tego momemtu gotujemy około 3 minuty.
Smacznego : )
Super przepis, cała rodzina była zachwycona :), czekam na więcej wpisów. Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam Halinka:]