Sernik na czekoladowym cieście

Odkąd zobaczyłam ten sernik w programie Ewy Wachowicz, wiedziałam, że to coś dla mnie : ) Piekłam już serniki w podobnej wersji, ale te z czekoladowym ciastem należą do moich ulubionych, więc chętnie je próbuję, choćby z małymi modyfikacjami. Spód nie był mocno czekoladowy, ale mimo to bardzo przypadł mi do gustu, a masę serową zaliczyłabym do tych tradycyjnych, bo była wilgotna i dość ciężka : ) Polecam!


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 50 g kakao
  • cukier waniliowy

Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, dodać tam jajka, żółtka, śmietanę oraz utarte masło z cukrami. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i jedną z nich wyłożyć dużą, standardową blachę, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, drugą schować do zamrażarki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg  zmielonego twarogu półtłustego
  • 10 jajek
  • 350 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki ucieramy mikserem na jednolitą masę. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód (jest bardzo rzadka). Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki, rozwałkowujemy na cienki kwadrat i kroimy w paski. Układamy z nich kratkę na masie serowej.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Komentarzy: 12

  1. 11 września 2012 / 16:18

    Oj przepysznie wygląda, poproszę kawałeczek !

  2. 12 września 2012 / 15:56

    kocham serniki w każdej możliwej postaci!!!:)

  3. Marta
    Autor
    12 września 2012 / 16:11

    To tak jak ja! 🙂

  4. tola
    12 września 2012 / 23:26

    Moja babcia piekła taki sernik, niestety nie zdążyłam poprosić o przepis… Na pewno ten wypróbuję…

    • Marta
      Autor
      13 września 2012 / 0:11

      Tola może ten przepis przywróci wspomnienia 😀

  5. franz
    13 września 2012 / 23:47

    wszedzie szukam przepisu, wyprobowalem kilka i bez szalu, Twoj sprawdze i wroce z opinia! na oko wyglada git.

    • Marta
      Autor
      13 września 2012 / 23:52

      Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2012 / 15:15

      Szybkie gotowanie brzmi zachęcająco pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 23 =