Konkurs na ulubiony przysmak lata z Jutrzenką

Wakacje niestety się już powoli kończą, dlatego chciałabym Wam zaproponować konkurs, dzięki któremu jeszcze na chwilę pozostaniemy w tej tematyce ; ) Konkurs potrwa dokładnie tydzień, czyli do 1 września. Aby wygrać wystarczy podesłać do mnie na maila, zostawić w komentarzach pod tym wpisem lub na facebooku, przepis na Wasz:

„Ulubiony przysmak lata” 

 Do wygrania są 3 zestawy nagród, ufundowanych przez firmę Jutrzenka Colian, a w każdym z nich znajdziecie:

– słomianą matę plażową z logotypem Familijnych wafli Gofrowych,

– 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem o smaku waniliowym,

– 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem o smaku czekoladowym.

Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką słodyczy, dlatego nie mogłam sobie odmówić wypróbowania tej nowości ; )

Załączam również krótką informację producenta: kruche wafelki przełożone puszystym musem w dwóch ulubionych smakach to nowe, unikalne słodycze Jutrzenki Colian. Familijne wafle Gofrowe z musem czekoladowym lub o smaku waniliowym są idealne na przekąskę, zwłaszcza latem.

Są to jedyne na rynku wafle, które zawierają puszysty mus. Oryginalna kompozycja w postaci grubych i jednocześnie niepowtarzalnie kruchych wafli oraz kremu o konsystencji musu stanowi oryginalną propozycję słodkiej przekąski dla całej rodziny. Puszysty mus w dwóch rodzajach nadzienia do wyboru – czekoladowym oraz
o smaku waniliowym nadaje waflom wyjątkowej lekkości.

Nowoczesne opakowanie – metalizowana folia, w którą są zapakowane Familijne wafle Gofrowe ochrania je przed utratą wyjątkowej kruchości. Sprawia, że nowe produkty są nie tylko niezastąpionym poczęstunkiem dla gości, ale świetnie sprawdzają się podczas pikniku czy w czasie podróży. Wafle dobrze smakują w połączeniu z kawą, herbatą i zimnymi napojami.

Polecam i zachęcam do uczestnictwa w konkursie! ; )

 

 

 

 

Komentarzy: 13

  1. 25 sierpnia 2012 / 15:30

    Zgłaszam tartę z owocami lata :

    Składniki:

    ciasto:

    150 g mąki

    30 g cukru

    125 g pokrojonego w kostkę masła

    1 łyżka wody (opcjonalnie)

    farsz:

    500 g serka mascarpone

    1 tabliczka białej czekolady

    1-2 łyżki cukru pudru

    owoce: maliny, morele, jagody, borówki, porzeczki

    Przygotowanie:

    Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

    Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

    Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzoną stopioną białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Dla lepszego efektu całość możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

  2. 25 sierpnia 2012 / 15:37

    Fajny konkurs muszę podumać nad tym:D

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2012 / 15:38

      Zapraszam! 🙂

  3. 25 sierpnia 2012 / 16:15

    Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.

    1 torebka ryżu (np. paraboiled)
    ok.1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    4-5 łyżek jogurtu owocowego
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka miodu,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)

    Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić – jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
    Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.

  4. efa
    26 sierpnia 2012 / 22:55

    dla mnie lato ma smak świeżych owoców, dlatego chętnie zanurzam usta w malinowym tiramisu:
    4 żółtka
    5 łyżek cukru
    50 dag mascarpone
    4 łyżki amaretto
    około 20 biszkoptów „kocie języczki”
    1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej
    1 szklanka świeżych malin
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Żółtka ucieram z cukrem. Do masy dodaję mascarpone i miksuję.
    Zaparzam kawę i dodaję do niej amaretto.
    Maliny gotuję do momentu aż się rozpadną, dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej aby mus się zagęścił. Studzę.
    Potem układam warstwami: biszkopty namoczone w kawie, masa serowa, mus owocowy. Jeszcze na wierzchu świeże maliny i można oddać się słodkim letnim przyjemnościom 🙂

  5. anissa
    27 sierpnia 2012 / 12:58

    Moj przysmak to gofry Twojego przepisu of kors, a do tego bita śmietanka, góra owoców i polewa czekoladowa. MNIAM!

  6. 27 sierpnia 2012 / 21:39

    Ja uwielbiam maliny w każdej postaci, najlepiej w deserku:(skłądniki dla 2 osób)

    250g malin
    250ml kremówki
    ulubione lody
    galaretka w żółtym kolorze, polecam morelową
    ulubiona czekolada, ok. pół tabliczki

    Maliny myjemy, gotujemy galaretkę i zalewamy owoce. Odstawiamy na noc do lodówki. Nakładamy solidną porcję lodów, do tego ubitą smietanę. Roztapiamy czekolade o gorącą wylewamy na deser. Aż mi ślinka cieknie 😉
    Polecam!!!

  7. miksia
    27 sierpnia 2012 / 22:17

    Przysmak lata to muszą być owoce pod kruszonką!

    900 g miksu owoców – ja wybieram wiśnie, agrest i porzeczki, pysznie razem smakują
    6 lyzek cukru (najlepszy jest cukier brazowy, trzcinowy)
    175 g maki
    100 g zimnego masla
    50 ml wody

    Owoce myjemy, wiśnie drylujemy, agrest i porzeczki oczyszczamy z ogonków.
    Przekladamy do garnka, dodajemy 4 lyzki cukru, wode i podgotowujemy ok. 10 minut.
    Mozna tez dodac pokroione na drobne kawaleczki orzechy wloskie, orzechy laskowe, orzeszki pini czy rodzynki.
    Przygotowujemy naczynie, do ktorego przesiewamy make, dodajemy lyzke cukru i pokrojone w kostke zimne maslo. Mieszamy wszystko do uzyskania grudkowatej kruszonki.
    Podsmazone owoce przekladamy do naczynia zaroodpornego, wysypujemy na nie kruszonke (bez ugniatania) i posypujemy pozostalym cukrem. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
    Deser podajemy na cieplo z np. bita smietana, sosem waniliowym lub lodami.
    W sezonie letnim jednak najlepiej sprawdzaja sie lody.

  8. HILDA
    29 sierpnia 2012 / 13:30

    Składniki
    na 2 małe desery:
    1 serek homogenizowany naturalny-200g
    maliny, borówki

    Do dwóch pucharków nałożyć
    po łyżce serka naturalnego
    (połowę opakowania).
    Na to położyć po kilka
    owoców maliny i borówki.
    Do drugiej części serka dodać ok. 5 malin.
    Wymieszać maliny widelcem
    żeby powstał malinowy
    krem z kawałami owoców.
    Nałożyć do pucharków.
    Wierzch udekorować kleksem bitej śmietany
    resztą owoców i listkiem mięty.
    Jak ktoś woli to oczywiście serek
    można dosłodzić:)

  9. madzia
    29 sierpnia 2012 / 13:32

    moj przysmak lata to kawa tropikalna:)
    Na 1 osobke:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150ml zimnego mleka
    100ml soku z ananasa
    2 kulki lodów waniliowych
    kilka kostek lodu

    kawałek ananasa do dekoracji

    Wszystkie składniki zmiksować.
    Wlać do szklanki i udekorować
    kawałkiem ananasa.
    Można też bitą śmietaną.

  10. renia
    6 września 2012 / 13:07

    Kurcze szkoda, ze sie spoznilam:(((

  11. Marta
    Autor
    6 września 2012 / 13:23

    Renia nic się nie martw, mam nadzieję, że niedługo pojawią się kolejne konkursy! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 4 =