W tak ciepłe dni przyjemniej jest przygotować ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika : ) Ciasto 3 bit to bardzo proste ciasto bez pieczenia składające się z herbatników, masy budyniowej, kajmaku i bitej śmietany z czekoladą. Na pewno posmakuje całej rodzinie. Polecam!!
Składniki:
- 500 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady do oprószenia lub kawy
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pojedynczą warstwę herbatników.
Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko blendujemy z mąkami i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka. Często mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykrywamy garnek folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń stale miksując na małych obrotach.
Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Ciastka pokrywamy dokładnie masą kajmakową i układamy kolejną warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wykładamy na ciasto i posypujemy startą na tarce czekoladą lub oprószamy kawą. Schładzamy przez kilka godzin i przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Polecam również wersję na krakersach – przepis.
mmmm, az slinka cieknie <3
Uwielbiam 3bita, juz sobie wyobrazam jak zjadam całą blachę:)))
Pychotka, jeszcze takiego ciasta nie jadłam:)
Uwielbiam takie ciasta:)pięknie wygląda.
Autor
To ciasto to również dla nas nowość, o dziwo dziś smakuje mi nawet bardziej niż wczoraj 😀
rany, bardzo lubię to ciasto, szaleństwo, no i super Ci wyszło;)
Autor
Dzięki 🙂
Mmm cudowne ciasto:) uwielbiam 3Bita, więc zapisuję do zrobienia, bo nie chce mi się stać teraz przy piekarniku 😉
Autor
Polecam – szybko i smacznie 😀
Piękne ciasteczka i dużo kremu, pyszności !
ale to musi być pyszne 🙂
Te herbatniki sa mega pyszne!!!
wygląda niesamowicie:)
batonik 3bit był moją miłością całe gimnazjum. muszę kiedyś to zrobić. 🙂
Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia 🙂 Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cistao uwielbiam!
Autor
Polecam! 😀
Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia 🙂 Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cisto uwielbiam!
ale to super wygląda 🙂
Autor
Dzięki 😀
ale to super wygląda 🙂
http://mademoisellel-pl.blogspot.com/
nie widze w przepisie co robimy z masa kajmakowa;/
juz widze;P
Autor
Przepraszam za zwłokę… dobrze, że znalazłaś 😀
Może być,ale wolę jasne cherbatniki..
Wygląda mega apetycznie. Ciasto wsam raz dla mnie, bo z pieczeniem radzę sobie średnio. Pozdrawiam.
Autor
To rzeczywiście idealnie 🙂
Bardzo pyszne, polecam 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super przepis bardzo smaczne i proste ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Słodziutkie i rzeczywiście błyskawicznie się je przygotowuję jak już budyń jest zimy. My spróbowaliśmy po 3 godzinach i jeszcze herbatniki nie rozmiękły. Spróbujemy z rana, na pewno ciasto będzie już pyszne.
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis wypróbowany 🙂
Musiałam napisać 😀 ciacho super smakuje herbatniki już rozmiękły, bardzo dobrze smakują. Blacha całkiem spora wyszła a już jej nie ma . Jutro przygotuje kolejne ciacho może nie już 3 Bit ale inne bez pieczenia.
Autor
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu i dziękuję serdecznie za informację zwrotną 🙂