Ratatouille – ratatuj

Uczciwie przyznaje, że do tej pory ratatuj kojarzył mi się głównie z filmem… ; ) Mąż bardzo zachęcał mnie do przygotowania tej potrawy, więc posiłkując się informacjami otrzymanych od niego stworzyliśmy naszą wersję tego dania ; ) Ponieważ jarskie potrawy nie należą do naszych ulubionych, dodaliśmy kurczaka… Danie nadaje się dla matki karmiącej, o ile wprowadziła już do swojej diety poniższe warzywa. Polecam!
Ratatouille podałam z zachwalanym przez Was ryżem jaśminowym Britta i potwierdzam, że jest nie tylko bardzo smaczny ale również aromatyczny!


Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie warzywa kroimy również w kostkę i dodajemy do mięsa. Podsmażamy razem, mieszając. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilkanaście minut.

Smacznego : )

 

 


Komentarzy: 18

  1. gandi
    30 lipca 2012 / 19:48

    ten ryz jest super:)

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2012 / 22:07

      To prawda, aż dziwne, że wcześniej o nim nie słyszałam 😀

  2. 31 lipca 2012 / 20:42

    Wygląda przepysznie, pomimo śmiesznej nazwy, danie znakomite i jak najbardziej z ryżem pewnie smakowite !!!

  3. 1 sierpnia 2012 / 10:08

    ja zawsze przygotowuję ratatuj z mięsem mielonym 😉 jest bardzo smaczne 😉

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

  4. Marta
    Autor
    1 sierpnia 2012 / 10:38

    Z mięsem mielonym też super:D

  5. Iza
    16 sierpnia 2012 / 20:36

    Koniecznie muszę wypróbować. Może przekonam się do bakłażana, gdyż po mojej ostatniej nieudanej z nim przygodzie troszkę się zraziłam do tego warzywa. Choć wiem, że to nie była jego wina..;)

  6. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 21:57

    Zarówno bakłażan i cukinia nie należą do moich ulubionych warzyw, ale w połączeniach z innymi dodatkami są ok 😀

  7. 19 listopada 2012 / 11:54

    Mm, uwielbiam ratatouille 😀 też zawsze dodaję do niego kurczaka, bo mięsko to podstawa ;). Ryżu nigdy jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że muszę to zmienić skoro tak wszyscy zachwalają. Całość potrawy wygląda u Ciebie po prostu przepysznie! Na pewno muszę spróbować ją zrobić według Twojego przepisu! Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2012 / 12:14

      U nas też mięsko to podstawa! 🙂 dziękuję za miłe słowa i polecam 🙂

  8. 17 grudnia 2012 / 20:27

    Przyznam się szczerze że takiej potrawy jeszcze nie robiłem ale zapowiada się rewelacyjnie

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2012 / 20:44

      Polecam – pycha!:)

  9. Ewa
    3 kwietnia 2013 / 19:17

    Na ile porcji wystarczają podane składniki?:)

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2013 / 20:05

      My taką porcję jemy w dwie osoby 🙂 ale zaznaczam, że bardzo lubimy jeść 😀

  10. Ewa
    3 kwietnia 2013 / 20:12

    Dziękuję:)

  11. Marta
    3 kwietnia 2013 / 20:48

    Nie ma za co 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 3 =