Kotleciki siekane z kurczaka to hit mojej Mamy. Nie przepada ona za panierowaniem, więc problem z głowy za to smak rewelacyjny. Kotleciki z serem są bardzo proste do przygotowania, szybko się je smaży, nie potrzebujemy nawet dużej ilości oleju. Wychodzą bardzo wilgotne, aromatyczne. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- duża garść startego sera – użyłam salami
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół drobno pokrojonej cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo małe kawałki. Jajka wymieszać z mąką, cebulą i serem, a następnie doprawić do smaku i całość ponownie wymieszać. Zalać tym mięso i wstawić na całą noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką formować małe kotlety. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego : )
moja mma robi takie kotleciki tylko dodaje jeszce pieczarki.Jak dlamnie jest to pyszne:d jedno z ulubionych dan.
Autor
Wariacja z pieczarkami bardzo mi się podoba ; ) zapamiętuję do wykorzystania ; )